RASTE NERVOZA NA TRŽIŠTU, EU TRAŽI ALTERNATIVU ZA RUSKI GAS: Srbija pravi REZERVE! (FOTO)
Ukrajina, Foto: Profimedia

NAPETO

RASTE NERVOZA NA TRŽIŠTU, EU TRAŽI ALTERNATIVU ZA RUSKI GAS: Srbija pravi REZERVE! (FOTO)

Te procene ekonomskih analitičara u EU podudaraju se s upozorenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona da se "istorija vraća" u Evropu, dok rat u Ukrajini "ide u još goru fazu".

Objavljeno:

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija - ekonomski rast na nuli uz inflaciju.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti putem ovog LINKA.

Te procene ekonomskih analitičara u EU podudaraju se s upozorenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona da se "istorija vraća" u Evropu, dok rat u Ukrajini "ide u još goru fazu".

Makron je izjavio da je to više od slutnje posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji mu je predočio da će Rusija bez oklevanja nastaviti vojne aktivnosti sa ciljem "demilitarizacije" i uklanjanja "nacističkih snaga" iz ukrajinske vlasti i postizanja neutralnog statusa Ukrajine.

1 / 4 Foto: Profimedia

U osvrtima ekonomskih stručnjaka je očekivanje da će zbog žestokih zapadnih sankcija Rusiji i Evropska unija pretrpeti ekonomsku štetu i socijalne posledice, dok je Makron čija zemlja predsedava Unijom, ukazao da će preduzeća, narod i svakodnevni život "biti na udaru dubokih promena idućih meseci".

Savet ministara EU zatražio je "vanredne mere" za spasavanje stočarstva i ostale evropske poljoprivrede, pogodjene velikih skokom cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu, a posebno zbog prekida izvoza iz Rusije i Ukrajine, odakle Unija uvozi znatne količine žitarica.

U osvrtu francuskog lista "Figaro" podvlači se da je Evropa "sučeljena s nepoznanicama jednog skupljeg sveta", a ugledni analitičari ukazuju da su centralne banke pred "surovim izborom da dizanjem kamata zaustavljaju inflaciju i time brane pad potrošnje, ili da niskim kamatama čuvaju proizvodnju".

Londonski "Ekonomist intelidžens junit" (EIU) takodje smatra da će "ruska invazija Ukrajine izazvati ekonomske i političke promene u Evropi".Taj analitički centar Ekonomist grupe navodi da će "ekonomske sankcije Rusiji ipak imati ograničeni uticaj, ali da će sama neizvesnost produžavanja rata neminovno uticati na investicije i potrošnju, dok će skok svetskih cena sirovina podstaći već visoku inflaciju i poremećaje u lancima snabdevanja, što će pogoditi ekonomski rast u ovoj godini".

EIU upozorava da "Evropi preti opasnost da ostane bez ruskog gasa, ako Moskva zavrne slavinu kao odmazdu zbog sankcija, da se suoči s masovnim prilivom ukrajinskih izbeglica i zamašnim poremećajem finansijskog tržišta i prekida u trgovini".

Nemački sajt "Jurointelidžens" ukazuje na činjenicu da Moskva, uprkos ratu, nije prekinula dotok gasa Evropi preko Ukrajine, da se plaćanja za gas, uprkos sankcijama, i dalje odvijaju preko Sberbanke i Gasprom banke, dve najveće ruske, što zbog ogromnog skoka cene gasa Rusiji donosi velike zarade, ali Evropa nema kud jer ne može da opstane bez ruskog gasa.

1 / 4 Foto: Printscreen

"Jurointelidžens" primećuje da nije jasno dokle će trajati situacija u kojoj "EU za sada navija za Ukrajinu iz daljine, gledajući iz svojih toplih domova, grejanih na ruski gas".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.