Parlament Jermenije NIJE IZABRAO novog predsednika države
Ilustracija, Foto: Profimedia

jermenija

Parlament Jermenije NIJE IZABRAO novog predsednika države

Kako se navodi, prema Ustavu Jermenije, predsednički kandidat treba da dobije najmanje tri četvrtine glasova da bi bio izabran na tu funkciju

Objavljeno:

Parlament Jermenije nije uspeo da izabere novog predsednika zemlje jer vladajuća partija Građanski ugovor nije uspela da prikupi dovoljno glasova.

Jedini kandidat za predsednika, ministar industrije i visoke tehnologije Vagn Hačatrjan dobio je 69 glasova.

-Čak 69 poslanika glasalo je za izbor Vahagna Hacaturjana za predsednika zemlje. Izbori su proglašeni nevažećim, a drugi krug glasanja održaće se danas - rekao je šef komisije za prebrojavanje glasova Narek Babajan.

Kako se navodi, prema Ustavu Jermenije, predsednički kandidat treba da dobije najmanje tri četvrtine glasova da bi bio izabran na tu funkciju.

S obzirom da stranka premijera Nikola Pašinjana Građanski ugovor ima 71 poslanika u parlamentu od 107 mesta, novi predsednik zemlje verovatno će, kako se navodi, biti izabran u drugom krugu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan podneo je ostavku 23. januara 2022. godine, objašnjavajući taj potez činjenicom da predsednik nije imao neophodna sredstva da utiče na ključna spoljnopolitička pitanja, podseća ruska agencija.

Predsednik parlamenta Alen Simonjan trenutno obavlja funkciju vršioca dužosti predsednika države.

Bonus video:

18:07

DAČIĆ ZA KURIR O UKRAJINSKO-RUSKOM I KAKO ĆE SE TO ODRAZITI NA SRBIJU

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.