SVE DUŽI SPISAK KOMPANIJA KOJI OTKAZUJU SARADNJU SA RUSIJOM: H&M, Netflix, ExxonMobil, Airbus...
Ilustracija, Foto: PrintscreenYoutube

au

SVE DUŽI SPISAK KOMPANIJA KOJI OTKAZUJU SARADNJU SA RUSIJOM: H&M, Netflix, ExxonMobil, Airbus...

Osim toga, striming servis Netflix objavio je da je pauzirao sve buduće projekte i akvizicije iz Rusije

Objavljeno:

Dok traje sukob između Ukrajine i Rusije, sve više kompanije se povlači iz potonje zemlje.

H&M je objavio da privremeno obustavlja svu prodaju u Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu. Drugi po veličini svetski trgovac na malo rekao je u sredu da je zabrinut zbog razvoja situacije u Ukrajini. U zvaničnom saopštenju, švedski div kaže da ostaje "uz sve ljude koji pate".

Inače, prema pisanju BBC, H&M je poslednja u nizu firmi koje su zaustavile prodaju u Rusiji. Juče uveče ruska veb stranica H&M-a na engleskom jeziku nije bila dostupna kupcima za naručivanje.

Osim toga, striming servis Netflix objavio je da je pauzirao sve buduće projekte i akvizicije iz Rusije. Kompanija je saopštila da procenjuje uticaj trenutne invazije na Ukrajinu. Stoga će snimanje serije Zato, na ruskom jeziku, biti obustavljeno.

Takođe, kompanija za računarstvo u oblaku, Oracle, saopštila je da je obustavila operacije u Rusiji. Podsećamo, i Epl je pre dva dana saopštio da obustavlja prodaju svih svojih proizvoda u Rusiji.

I tu nije kraj

Erbas se pridružio rivalskom proizvođaču aviona, Boing, i naftnom gigantu ExxonMobil na rastućoj listi korporativnih giganata koji prekidaju veze sa Rusijom.

Evropski proizvođač je saopštio da je prekinuo podršku i snabdevanje rezervnim delovima za rusku avio-industriju. Ranije je Boing obustavio operacije, a ExxonMobil je rekao da će okončati više milijardi dolara vredno zajedničko preduzeće sa ruskom državnom kompanijom Rosnjeft.

Firme napuštaju Rusiju nakon što je Zapad uveo sankcije, a Erbas je u sredu rekao: "U skladu sa međunarodnim sankcijama koje su sada na snazi, Erbas je suspendovao usluge podrške ruskim avio-kompanijama, kao i isporuku rezervnih delova toj zemlji".

Kako je BBC dalje naveo, pre trideset godina, kada se komunizam srušio u Sovjetskom savezu, zapadne firme su se borile da prve "probiju vrata". Dolazak brendova kao što su Koca-Kola i Mekdonalds simbolizovao je početak nove ere, koju su blisko pratili trgovci na malo, rudari, advokati i savetnici.

Rusi su postali masovni potrošači Levis farmerki i luksuzne robe. Sada ipak, nakon vojne agresije u Ukrajini, kompanije kao što su Epl, Jaguar Lend Rover, H&M, Barberi i druge, objavile su da pauziraju aktivnosti u Rusiji. Ostaje da se vidi kako će se stvari nadalje odvijati.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.