PROMENE NA VOL STRITU: Bila je dovoljna samo OVA IZJAVA!
Foto: AP

skače

PROMENE NA VOL STRITU: Bila je dovoljna samo OVA IZJAVA!

Šef FED-a je napomenuo da je sklon da podrži povećanje referentne kamate za četvrtinu procentnog poena na sednici ovog meseca i da je otvoren za „niz povećanja stope“ tokom 2022

Objavljeno:

Cene akcija na Vol Stritu rastu danas, pri čemu je opšti indeks S&P 500 u usponu za najmanje 1,5 posto po treći put u poslednjih pet dana, nakon što je predsednik Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel izjavio da je privredni rast SAD dovoljno snažan da izdrži povećanje kamata.

Pauel je istovremeno poručio da će se povlačenje programa podsticaja sprovoditi razborito, ističući da se stav o potrebi ukidanja pandemijskih mera podrške privredi nije promenio, ali da će FED „pažljivo postupati”, prenosi agencija „Blumberg“.

Šef FED-a je napomenuo da je sklon da podrži povećanje referentne kamate za četvrtinu procentnog poena na sednici ovog meseca i da je otvoren za „niz povećanja stope“ tokom 2022.

Njegove primedbe podstakle su rast akcija na Vol Stritu, pri čemu su prednjačile akcije finansijskih i proizvodnih kompanija koje su uključene u referentni indeks američke berze.

Indeks koji prati cene preduzeća s malom kapitalizacijom, Rasel 2000, porastao je za više od 2,0 odsto.

Prinos na dvogodišnje državne obveznice SAD, koji je osetljiviji na neposredne političke poteze — kretao se blizu 1,5 posto.

Prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena „crnog“ zlata“ u realnom vremenu, američka WTI nafta se trenutno trguje na nivou od 110 dolara po barelu, a evropska nafta Brent za 112 dolara.

Predsednik FED-a iz Sent Luisa, DŽejms Bulard, pozvao je na „brzo povlačenje prilagodljive monetarne politike“ i naglasio da to treba učiniti podizanjem kamata i uravmoteženjem bilansa stanja ili se rizikuje urušavanje kredibiliteta centralne banke.

Njegov kolega iz Čikaga Čarls Evans rekao je da je monetarna politika trenutno „nedgovarajuća“ i da je treba prilagoditi tako da više naginje ka neutralnosti.

Bivši američki ministar finansija Lorens Samers oceno je, pak, da će sledeću recesiju u SAD verovatno izazvati FED, koji „mnogo kasni“ što će rezultirati time da će na kraju morati da pooštri politiku jače nego što se na finansijskim tržištima trenutno predviđa, navodi „Blumberg“.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.