(BLOG UŽIVO) EKSPLOZIJA KOD KIJEVA: Prekid vatre ipak na stolu, Abramovič iznenadio svet
Ilustracija, Foto: Profimedia

sedmi dan

(BLOG UŽIVO) EKSPLOZIJA KOD KIJEVA: Prekid vatre ipak na stolu, Abramovič iznenadio svet

EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji

Objavljeno: 23:43h

Činjenice:

Bajden u svom obraćanju naciji poručio da Putin ne zna šta mu se sprema

Danas moguć nastavak pregovora Ukrajine i Rusije

U raketnom napadu u Harkovu uništen konzulat Slovenije

Bajden i Zelenski razgovaSave rali telefonom

Pet osoba stradalo u gađanju TV tornja u Kijevu

U popodnevnim časovima gađan i Kijev

Rusija upozorila da će gađati određene ciljeve u prestonici

Zelenski se obratio Evropskom parlamentu

Šesti dan sukoba obeležili su jedni od najtežih napada na gradove od početka ruske vojne akcije na susednu Ukrajinu. Harkov je ponovo bio meta vazdušnih napada, a Rusija je nastavila da pojačava kopnene napade na južne gradove Mariupolj i Herson koji je, prema poslednjim informacijama, "pao u ruke" ruskih snaga.

Govor ukrajinskog predsednika pred Evropskim parlamentom privukao je veliku pažnju, posebno nakon izjave da će danas biti poslednji dan za neke od njegovih građana koji brane zemlju. Za razliku od govora Zelenskog, koji je ispraćen uz ovacije, ruski ministar spoljnih poslova doživeo je veliku neprijatnost tokom konferencije u Ženevi. Desetine diplomata iz celog sveta izašle tokom govora Sergeja Lavrova u znak protesta protiv napada Rusije na Ukrajinu.

1 / 11 Foto: Printscreen/Youtube/NBC News

Svet sa nestrpljenjem iščekuje da li će danas konačno biti nastavljeni pregovori između Ukrajine i Rusije o prekidu sukoba, koji traju već nedelju dana.

Iz časa u čas:

23:04 Gradonačelnik Hersona: Ruske trupe ušle u grad

Gradonačelnik Hersona Igor Kolihaev napisao je na Fejsbuku da su ruske snage sada na ulicama ovog grada na jugu Ukrajine i da su uspele da dopru do zgrade gradskog veća.

Ukoliko je ovo istina, Herson će biti prvi veći grad koji je pao pred Ruskim snagama.

22:39 Srušio se helikopter koji je poslat u potragu za nestalim avionom Mig 21 u Rumuniji, poginulo pet vojnika

Rumunski helikopter, koji je danas poslat u akciju potrage i spasavanja za vojnim avionom Mig 21 LanceR, srušio se kod obale Crnog mora, a sva petorica vojnika koja su bila u letelici su poginula, naveo je Konstantin Spinu, portparol Ministarstva odbrane Rumunije, navodi Rojters.

22:18 Kabinet Zelenskog: Uskoro nastavak pregovora u Belorusiji, ukrajinska delegacija na putu

- Ukrajinski delegati sada putuju na sastanak sa ruskom delegacijom u Belovežskaja Pušči (u Belorusiji) saopšteno je iz kancelarije Zelenskog, prenosi Gurdian.

21:46 Ruska ekonomija je iznenađujuće mala, ali ima "keca u rukavu": Evo zašto Zapad nije radikalniji

21:23 Zelenski pohvalio odluku GS UN

- Pohvaljujem odluku Generalne skupštine UN sa neviđenom većinom glasova da donese rezoluciju sa snažnim zahtevom Rusiji da odmah zaustavi izdajnički napad na Ukrajinu. Zahvalan sam svima i svakoj državi koja je glasala za. Izabrali ste pravu stranu istorije - napisao je na Tviteru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

21:06 Blinken: SAD ne blefiraju, Putin je ozbiljno pogrešio

Državni sekretar je dodao da SAD podržavaju diplomatski put u rešavanju sukoba, ali je upozorio da će to biti "veoma teško bez vojne deeskalacije".

1 / 3 Foto: Profimedia

- Ako predsednik Putin želi da demonstrira liderstvo, trebalo bi da dozvoli ruskim vojnicima da se vrate svojim porodicama - rekao je Blinken.

20:49 Srbija neće nacionalizovati preduzeća u vlasništvu ruskih kompanija

20:30 - Eksplozija blizu železničke stanice u Kijevu

Kako je naveo savetnik ukrajinskog minstra unutrašnjih poslova snažna eksplozija čula se u blizini železničke stanice u Kijevu, izvestio je Sky news.

Ubrzo posle ove vesti, francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da ruske snage bombarduju Kijev.

20:15 Ukrajinski ambasador: Hvala Srbiji i predsedniku Vučiću

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič oglasio se večeras, nakon što je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Srbija bila među 141 zemljom koje su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje "ruska agresija na Ukrajinu".

- Ogromno hvala srpskom narodu na čvrstoj podršci ukrajinskom narodu. Zahvaljujem predsedniku Vučiću što je Srbija na strani istine i pravde - naveo je Aleksandrovič na Fejsbuku.

20:10 Putin sa premijerom Izraela o situaciji u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom i razjasnio mu zvanični stav Moskve o situaciji u Ukrajini.

- Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je principijelni stav Rusije o rešavanju sukoba, istakavši nužnost da se uvaže ruski bezbednosni interesi. On je naglasio potrebu da se demilitarizuje i denacifikuje ukrajinska država, obezbedi njen neutralan i ne-nuklearni status, da se prizna suverenitet Rusije nad Krimom i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike - navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TAS S.

Premijer Izraela Naftali Bennet je podelio neke svoje stavove o ovom pitanju, formirane nakon nedavnih kontakata sa liderima većeg broja država. Putin i Benet saglasili su se da nastave da održavaju kontakt.

20:05 U toku je obraćanje predsednika Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je na konferenciji za novinare povodom situacije u Ukrajini da ruske trupe bombarduju Kijev, kao i da su mnoge izbeglice prinuđene da pobegnu u susedne evropske zemlje.

On je apelovao na francuske državljane da što pre napuste Ukrajinu.

19:52 Gradonačelnik Harkova: Grad neće pasti

Gradonačelnik opkoljenog Harkova Igor Terekov u razgovoru za BBC kaže da zbog ruskog granatiranja stradaju ljudi, ali obećava da grad neće pasti.

Terekov kaže da se vode intenzivne borbe po celom gradu i da je situacija vrlo opasna. Dodaje da Rusi konstantno granatiraju i ispaljuju krstareće rakete na stambena naselja

- Rusija je na Harkov poslala veliki broj vojnika, a primećeno je i da se konvoj tenkova približava gradu. Napadi ne prestaju - rekao je Terekov i uputio poziv svetu da učini sve što treba da zaustavi agresora.

Kako je naveo savetnik ukrajinskog minstra unutrašnjih poslova snažna eksplozija čula se u blizini železničke stanice u Kijevu, izvestio je Sky news.

19:40 Abramovič iznenadio svet: "Pare od prodaje Čelsija za pomoć žrtvama u Ukrajini!"

Vlasnik Čelsija Roman Abramovič definitivno je odlučio da proda klub, a sada je šokirao svetsku javnost izjavivši da će da pare od toga preusmeri na pomoć žrtvama u Ukrajini.

- Kao što sam rekao, uvek sam donosio odluke koje su u najbolje interesu kluba. U trenutnoj situaciji odlučio sam da prodam klub jer smatram da je to najboljem interesu navijača, svih zaposlednih, kao i sponzora i partnera kluba - potvrdio je ruski milijarder da će posle skoro dve decenije napustiti Čelsi.

19:07 Oglasio se kapiten Rusije koga su brutalno prozivali

Kapiten ruske fudbalske reprezentacije Artjom Dzjuba, oglasio se povodom vojnih sukoba u Ukrajini, zbog čega je poslednjih nekoliko dana bio na žestokom udaru nekoliko kolega iz Ukrajine, koji su ga prozivali što ćuti zbog ovog pitanja.

18:46 Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije

1 / 4 Foto: Profimedia, Printscreen

18:34 Rusko ministarstvo: U operaciji u Ukrajini poginulo 498 vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, a ranjeno njih 1.597.

Vesti o nebrojenim žrtvama u redovima ruske vojske su dezinformacija, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kada je reč o gubicima u redovima ukrajinskih nacionalista i vojske, Konašenkov je rekao da je preko 2.870 poginulih i oko 3.700 ranjenih.

18:18 Otkriveno kako je Srbija glasala na hitnoj sednici UN

18:02 Pregovori se odlažu za sutra: Prekid vatre tema druge runde

Rusija i Ukrajina će navodno tokom druge runde pregovora razgovarati o prekidu vatre.

Prema ranijim izveštajima, druga runda razgovora biće održana u Bjaloveškoj šumi u regionu Bresta u Belorusiji.

Sumnjivo je da bet druge strane (Ukrajine) za stolom, može doći do pregovora - rekao je Mihail Podolak, član ukrajinske delegacije na Tviteru.

17:39 Kuleba: Ukrajini hitno potrebne dodatne isporuke oružja

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba rekao je američkom kolegi da su Ukrajini hitno potrebne nove isporuke oružja i to odmah.

On je na Tviteru rekao da su on i Entoni Blinken imali veoma produktivan razgovor a jedna od tema bila je i potreba za uvođenjem daljih sankcija Rusiji sve dok se napad na Ukrajinu ne prekine.

- Ukrajini su oitrebne dodatne isporuke naoružanja, posebno za naše vazduhoplovstvo - rekao je Kuleba.

17:26 Ukrajinski ombudsman: Od početka sukoba ubijeno 21 dete

Ukrajinski ombudsman je saopštio da je od početka sukoba poginulo 21 dete, dok je 56 povređeno, javlja Sky news.

Ranije je Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila da je navodno više od 2.000 civila poginulo u napadima.

16:58 Ukrajinci potvrdili da će biti druge runde pregovora

Šef ukrajinske partije "Sluge naroda" David Arahamia, koji je deo ukrajinske delegacije za pregovore sa Rusijom, potvrdio je da će biti druge runde pregovora, prenosi nv.ua

16:42 Ukrajinci sprečili Ruse da zauzmu grad nakon 12 minuta pregovora

16:37 Zelenskog zateklo pitanje o njegovoj deci

16:10 Gađan TV toranj u Harkovu

Ukrajinski mediji javljaju da su Rusi gađali televizijski toranj u Harkovu. Toranj i dalje stoji, ali je deo opreme uništen, zbog čega ne rade pojedine TV stanice.

Prema rečima Nikole Černotickog, predsednika odbora Nacionalne javne televizijske i radio kompanije Ukrajine dva projektila su ispaljena na toranj.

15:55 "Prošli smo pakao, kolege bez hrane i vode, bankomati ne rade"

Dragan Lazović je vozač kamiona koji se, kao i mnogobrojne njegove kolege našao usred rata između Ukrajine i Rusije.

15:30 Ruska delegacija krenula na mesto sastanka?

Ruska delegacija navodno je krenula na mesto sastanka sa ukrajinskom delegacijom. Podsetimo, druga runda pregovora trebalo bi da bude održana danas popodne ili uveče.

14:58 Zatvorena ambasada Indije u Kijevu

Ambasada Indije u Kijevu je zatvorena, a diplomate će biti prebačene u Lavov, javljaju svetski mediji.

14:42 Džonson: Postupci Putina već se kvalifikuju kao ratni zločin

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da veruje da su postupci ruskog predsednika Vladimira Putina prema Ukrajini već kvalifikovani kao ratni zločin.

- Ono što smo već videli od režima Vladimira Putina o upotrebi municije koju su oni već bacali na nevine civile, po mom mišljenju, već se u potpunosti kvalifikuje kao ratni zločin - smatra premijer Džonson, prenosi Rojters.

Kancelarija tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) saopštila je u ponedeljak da će tražiti odobrenje suda za otvaranje istrage o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, navodi britanska agencija.

1 / 7 Foto: Profimedia

14:30 Stradalo više od 2.000 civila?

Više od 2.000 ukrajinskih civila je ubijeno od početka specijalnih operacije, prema ukrajinskoj službi za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da su stotine objekata, uključujući transportne objekte, bolnice, vrtiće i domove, uništene.

- Deca, žene i odbrambene snage svaki čas gube živote - navodi se u saopštenju.

14:12 EU isključila 7 ruskih banaka iz SWIFT-a

14:00 Deca, profesori, studenti: Ko su civili koji su stradali u sukobu u Ukrajini?

13:35 EU obustavlja "Rusiju danas" i "Sputnjik"

Savet EU odlučio je da od danas obustavi distribuciju ruskih državanih medija ”Rusija danas” i ”Sputnik” na teritoriji cele EU.

13:30 Gradonačelnik Hersona: Rusi nisu preuzeli kontrolu nad gradom

Gradonačelnik Hersona negira da su ruski vojnici preuzeli kontrolu nad gradom, tvrdeći da je on i dalje u rukama Ukrajinaca.

Ranije danas, rusko ministarstvo odbrane reklo je da su njihove trupe preuzele potpunu kontrolu nad Hersonom, što sada negira gradonačelnik grada.

13:10 Kijev potvrdio: Nastavaka pregovora večeras

Druga runda pregovora Rusije i Ukrajine biće održana večeras, potvrdio je danas savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Prema njegovim rečima, delegacije dve strane biće nepromenjene.

14:45 Večeras novi pregovori?

Mediji prenose da bi druga runda pregovora između Ukrajine i Rusije mogla da se održi večeras.

Ovi navodi još uvek nisu zvanično potvrđeni.

Druga runda pregovora održaće se kasnije danas, preneli su mediji, citirajući izvor iz kancelarije predsednika Ukrajine.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će ruska delegacija biti "na mestu" u sredu za novu rundu razgovora sa Ukrajinom.

- U drugoj polovini dana, bliže večeri, naša delegacija biće na mestu i čekaće ukrajinske predstavnike - rekao je on, ali nije hteo da otkrije mesto sastanka.

14:40 Kličko: Ukrajinci će se boriti za svaki trg i svaku ulicu u Kijevu

1 / 7 Foto: Profimedia

12:35 Zelenski opet pričao sa Džonsonom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je "koordinirao akcije" sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

12:30 Ruski vojnici u centru Hersona?

11:47 Kina neće uvoditi ekonomske sankcije

Kina se neće pridružiti vladama Sjedinjenih Država i Evrope u uvođenju finansijskih sankcija Rusiji, saopštio je bankarski regulator te zemlje.

11:44 Sirene ponovo u Kijevu

Pre dva minuta ponovo su se oglasile sirene na području Kijeva

1 / 3 Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

11:38 "Kijev je skoro pust, možete videti jedino vojsku i policiju"

Ambasador Srbije u Ukrajini govorio o trenutnoj situaciji u prestonici.

11:25 Radnici nuklearne elektrane sprečavaju proboj ruskih trupa?

Stotine radnika i građana blokiralo je pristupni put ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u blizini grada Energodara na jugoistoku zemlje, dok ruske snage napreduju u toj oblasti.

Na snimcima postavljenim na Fejsbuk stranici vidi se kako velika masa ljudi sa ukrajinskim zastavama blokira put u sredu ujutru. Kamioni za smeće su takođe korišćeni da blokiraju saobraćajnicu.

Dmitro Orlov, gradonačelnik Energodara, rekao je da sve opštinske službe rade u vanrednom režimu.

- Niko neće predati grad. Ljudi su odlučni - poručio je Orlov.

11:22 Vučić: Situacija u Evropi i svetu je sve teža

11:20 Šolc: NATO ne planira vojnu intervenciju

Nemački kancelar je rekao da NATO nema u planu vojnu intervenciju povodom situacije u Ukrajini

1 / 5 Foto: Profimedia

11:12 U Harkovu poginulo četvoro ljudi

Spasilačke službe izvukle su iz ruševina deset ljudi u Harkovu. Kako su saopštili nadležni, četiri osobe su izgubile život, a devet je povređeno.

1 / 10 Foto: Profimedia

1:02 Lavrov: Treći svetski rat bio bi nuklearni

Ruski šef diplomatije upozorio je da bi Treći svetski rat bio nuklarni i destruktivan.

1 / 5 Foto: Profimedia

10:45 Makron se večeras obraća naciji?

Pojedini mediji javljaju da će francuski predsednik večeras da se obrati naciji povodom situacije u Ukrajini

1 / 5 Foto: Profimedia

10:36 Kremlj: Čekamo Ukrajince

Iz Kremlja je saopšteno da će ruska delegacija čekati ukrajinsku na mestu dogovorenom za pregovore u Belorusiji. Pregovori bi trebalo da se održe danas popodne.

10:25 Tužne slike na granici Ukrajine i Poljske

Danima sa evropskih granica dolaze pretužne slike izbeglica iz Ukrajine, koje pokušavaju da napuste svoju zemlju usled specijalne operacije ruske vojske.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

10:23 U Kijevu trenutno mirno

U prestonici Ukrajine u ovom trenutku je mirno. Kako javlja dopisnik BBC-ja, u gradu se čuje samo hukanje vetra.

10:15 Neizvesna druga runda pregovora

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je novinskoj agenciji Rojters da je u toku razgovor o održavanju dodatnih razgovora sa Rusijom i da je potrebna „značajna agenda“.

Upitan o datumu za drugu rundu pregovora otkako je Rusija izvršila invaziju na svog suseda prošle nedelje, Podoljak je rekao:

Za sada je u raspravi. Potreban je sadržajan dnevni red.

10:00 Borelj: EU nije u ratu sa Rusijom

Evropska unija nije u ratu sa Rusijom, ali podržava Ukrajinu u trenutnoj situaciji, rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

09:51 Skoro 700.000 ljudi napustilo Ukrajinu

UN potvrdile da je 677,243 ljudi napustilo Ukrajinu od početka sukoba.

Prema njihovim podacima, više od 377.000 prešlo je u Poljsku, više od 89.000 u Mađarsku, u Moldaviju je prešlo 65.391, Rumuniju 38.461, a u Belorusiju svega 329.

Agencija UN-a za izbeglice kaže da je ukupno 51.797 ljudi otputovalo u druge evropske zemlje.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

09:48 Кako bi sporazum iz 1936. mogao da natera Tursku da izabere stranu u sukobu u Ukrajini?

09:29 Večeras druga runda pregovora?

Druga runda pregovora delegacija Rusije i Ukrajine biće održana danas, ali nije još utvrđeno tačno vreme, tvrde diplomatski izvori.

Prema nezvaničnim informacijama, razgovori bi trebalo da počnu kasno popodne ili uveče.

Pregovori, Rusija, Ukrajina
foto: EPA-EFE/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HAN

09:16 Scene iz razrušenog Žitomira

09:08 Emotivno obraćanje Zelenskog građanima Ukrajine

Predsednik Ukrajine jutros poslao poruku građanima.

1 / 4 Foto: Profimedia

09:02 Drastičan skok nafte

08:53 Rusi potvrdili da su gađali Kijev

- Oružane snage Rusije su preciznim oružjem gađale bezbednosne objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. centar informaciono-psiholoških operacija u Kijevu - saopštio je u sredu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

08:41 Rusi tvrde da su pogodili 1.500 vojnih ciljeva u Ukrajini

08:28 Haos u Harkovu

8:07 Rusi zauzeli regionalni centar Hersona

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele kontrolu na regionalnim centrom Hersona

1 / 5 Foto: Profimedia

08:03 Australija poslala vojnu i medicinsku pomoć Ukrajini

Avion Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga otputovao je danas za Evropu noseći vojnu opremu i medicinske potrepštine, nakon najave premijera Skota Morisona da će Australija pružiti odbrambenu vojnu pomoć Ukrajini.

07:47 Gradonačelnik Hersona: Rusi zauzeli železničku stanicu i luku, dosta je poginulo

07:45 Gradonačelnik Harkova: Ubijena 21 osoba

Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju Harkova, tvrdi gradonačelnik ukrajinskog grada.

- Odbrambeni položaji Ukrajine su tokom noći bili stalno pod uticajem neprijateljske vatre, avijacije, mlazne artiljerije i vatrenog oružja - napisao je Oleh Sinehubov na Fejsbuku.

On je dodao da su napadnuti severoistočni i severni sektori grada, potvrdivši napad na vojnu bolnicu.

07:25 DNR: Mariupolj je blokiran

Portparol policije DNR Eduard Basurin tvrdi da je ukrajinski grad Mariupolj blokiran.

07:19 Odjekuju sirene u Kijevu

U ukrajinskoj prestonici Kijevu sada je 08:19 sati, dok se stanovnici bude uz sada već poznati zvuk sirena za vazdušni napad i posledice razaranja.

07:17 UN: U Ukrajini poginulo 13 dece

07:13 Ukrajina: Četvoro stradalo u napadu ruske rakete u Žitomiru

Najmanje četiri osobe poginule su kada je ruska krstareća raketa, koja je očigledno ciljala obližnju vazduhoplovnu bazu, pogodila nekoliko kuća u ukrajinskom gradu Žitomiru, saopštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašsnjih poslova Anton Geraščenko.

On je na Telegramu naveo da su se zapalile stambene zgrade u blizini baze 95. Vazdušno-desantne brigade u Žotomiru, koji se nalazi na oko 120 kilometara zapadno od Kijeva, prenosi Rojters.

- Za sada, četiri osobe su stradale. Uključujući dete - naveo je Geraščenko.

07:05 U Hagu zakazana rasprava o tužbi Ukrajine

07:02 Ukrajinci tvrde: Ruski padobranci sleteli u Harkov

06:50 Čečenski specijalci pokušali da ubiju Zelenskog?

06:45 Ruska vojska ušla u Herson?

Gradonačelnik Herson tvrdi da je "u toku ruska okupacija Hersona". Nejasno je kakva je tačna situacija u gradu, ali lokalni izveštaji kažu da je ruska vojska na ulicama.

Gradonačelnik grada Igor Kolihajev rekao je lokalnom radiju da su ruske snage zauzele gradsku železničku stanicu i luku u utorak uveče.

- Borbe su u toku, a u toku je okupacija našeg grada - rekao je Kolhajev.

1 / 4 Foto: Profimedia

Rekao je da je mnogo ljudi poginulo, uključujući ukrajinske vojnike i civile, a vladini zvaničnici sada pokušavaju da osiguraju da ljudi mogu da odu ili dođu do skloništa.

06:43 OEBS povlači svoje posmatrače is Harkova

06:39 Hoće li danas biti održana druga runda pregovora?

Očekuje se da danas bude održana druga runda pregovora delegacija Ukrajine i Rusije na teritoriji Belorusije. Za sada delegacije još to nisu potvrdile.

Podsetimo, ruska i ukrajinska delegacija sastale su se u ponedeljak u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji, a sastanak je počeo posle skoro dva sata zakašnjenja.

06:30 Ruski avioni od danas popodne više ne smeju u vazdušni prostor SAD

Zabrana ruskih letova u vazdušnom prostoru SAD stupiće na snagu kasno u sredu, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja SAD.

U dokumentu se navodi da će zabrana važiti za „sve avione u vlasništvu, sertifikovanim, kojima upravlja, registruje, iznajmljuje ili koje kontroliše lice koje je državljanin Rusije, za ili u korist osobe koja je državljanin Rusije“.

- Ovo uključuje putničke i kargo letove, kao i redovne, kao i čarter letove, čime se efektivno zatvara vazdušni prostor SAD za sve ruske komercijalne avio-prevoznike i druge ruske civilne avione - saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

06:25 American Ekpress obustavlja saranju sa sankcionisanim ruskim bankama

Američka finansijska kompanija American Ekpress obustavila je u sredu saranju sa sankcionisanim ruskim bankama zbog situacije u Ukrajini, rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije Stiven Džej Skeri u saopštenju.

06:15 Gađana vojna bolnica u Harkovu?

Ukrajina tvrdi da su Rusi napali vojni medicinski centar na severu grada.

06:12 Bajden zabranio let ruskim avionima u vazdušnom prostoru SAD

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.