PONOVO SE OGLASIO ZELENSKI: Branimo svoje pravo na život!
Zelenski, Foto: Profimedia

zelenski

PONOVO SE OGLASIO ZELENSKI: Branimo svoje pravo na život!

Izlažući svoje predloge za daljnje pregovore s Rusijom, Zelenski je rekao da je "potrebno barem prestati bombardovati ljude, samo zaustaviti bombardovanje i onda sesti za pregovarački sto."

Objavljeno: 20:29h

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da Rusija mora prestati bombardovati ukrajinske gradove pre nego što bi mogli započeti smisleni pregovori o prekidu vatre, pošto u prvom krugu pregovora ove nedelje nije postignut napredak.

Govoreći u intervjuu za Reuters i CNN u dobro čuvanom vladinom kompleksu, Zelenski je pozvao članice NATO-a da uvedu zonu zabrane letenja kako bi zaustavile ruske vazdušne snage, rekavši da bi to bila preventivna mera, a ne potez koji bi Severnoatlantski savez uvukao u rat s Rusijom.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti ukrajinski glavni grad kako ruske snage napreduju, takođe je rekao da će Ukrajina zahtevati pravno obavezujuća sigurnosna jamstva ako NATO zatvori vrata izgledima Ukrajine za članstvo.

Izlažući svoje predloge za daljnje pregovore s Rusijom, Zelenski je rekao da je "potrebno barem prestati bombardovati ljude, samo zaustaviti bombardovanje i onda sesti za pregovarački sto."

Upravo dok je govorio, pojavile su se vesti da je ruski projektil pogodio TV toranj u blizini spomen mesta holokausta u glavnom gradu Ukrajine, usmrtivši najmanje pet ljudi. Ranije u utorak, projektili su pogodili središte grada Harkova na istoku zemlje.

Ukrajina je primila pošiljke oružja od članica NATO-a kako bi pomogla izdržati vojnu invaziju punog razmera koju su pokrenule ruske snage prošle nedelje, dok je Zapad takođe uveo snažne sankcije ruskom gospodarstvu. No Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i više, uključujući nametanje zone zabrane letenja.

"Ovde se ne radi o uvlačenju zemalja NATO-a u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat, ali u rat ih definitivno nije uvela Ukrajina, već Rusija - vodi se rat velikih razmera", rekao je Zelenski.

1 / 5 Foto: Printscreen/Twitter/ Володимир Зеленський

Dodao je, međutim, da mu je američki predsednik Džo Bajden posebno preneo da sada nije vreme za uvođenje takve mere. Ukrajina je pozivala NATO da ubrza njen ulazak, čemu se Rusija žestoko protivila i što navodi kao jedan od razloga za pokretanje kampanje.

"Naši partneri, ako nisu spremni uzeti Ukrajinu u NATO... jer Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, trebali bi izraditi zajednička sigurnosna jamstva za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

"To znači da imamo svoju teritorijalnu celovitost, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susedima, da smo potpuno sigurni, a jamci koji nam daju sigurnost, da to pravno jamče."

Tokom razgovora, 44-godišnji predsednik bio je neobrijan i nosio je jednostavnu kaki majicu, pantalone i borbene čizme za intervju koji je održan u zgradi koju je strogo čuvala vojska, prenosi Reuters.

Rusija nije postigla brze rane uspehe niti zauzela velike gradove u, kako to naziva, posebnoj vojnoj operaciji demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

"Vrlo je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO-a... i tamo ćete se suočiti s istim pitanjem", rekao je Zelenski.

Žalio je da su Europa i Sjedinjene Države ignorisale molbe Kijeva za preventivne sankcije pre početka rata, ali je pozdravio njihov uticaj na Rusiju. Rekao je da su ukrajinski saveznici ponudili finansiranje kako bi je poduprli tokom rata, ali ih je pozvao da deluju brzo.

Predsednik je ostao u Kijevu kako bi okupio svoj narod protiv ruske invazije, koja sada traje već šesti dan, objavljujući videozapise na društvenim mrežama i neprestano uveravajući stanovništvo da ni on, njegova porodica ili najbliži nisu otišli.

Upitan o svom dnevnom režimu, odgovorio je: "Radim i spavam". Delovao je emotivno jer je dodao da svoju decu nije video dva dana.

Upitan koliko će njegova zemlja izdržati, Zelenski je rekao: "Mi ne izdržavamo, mi se borimo, a naš narod će se boriti do kraja. Ovo je naš dom, mi štitimo svoju zemlju, svoje domove. Zbog budućnosti naše dece."

"Imamo šta braniti, branimo svoje pravo na život. A što oni (Rusi) rade ovde? Ne razumeju naš narod, našu državu, našu filozofiju... Oni ovde ne znaju ništa, oni su poslani ovamo da ubijaju i umru. Stoga, mi smo jači na svojoj zemlji i bićemo jači."

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.