"NEĆEMO UČESTVOVATI": Oglasio se Lukašenko - PVO sistemi stavljeni u stanje gotovosti
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

"NEĆEMO UČESTVOVATI": Oglasio se Lukašenko - PVO sistemi stavljeni u stanje gotovosti

Kako prenosi Sputnjik, Lukašenko je rekao da beloruska vojska nije učestvovala i ne učestvuje u sukobima i to može bilo kome da dokaže.

Objavljeno: 10:29h

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da Minsk ne planira da učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Kako prenosi Sputnjik, Lukašenko je rekao da beloruska vojska nije učestvovala i ne učestvuje u sukobima i to može bilo kome da dokaže.

"Štaviše, rusko rukovodstvo nikada nije pokrenulo ovo pitanje sa nama – o našem učešću u oružanom sukobu. Nećemo nastaviti da učestvujemo u ovoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Nema takve potrebe“, navodno je rekao Lukašenko.

Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, strahuje da bi ozbiljan evropski sukob mogao da preraste u planetarni.

"Samo da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo?", rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.

Lukašenko smatra da je potpuno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada dovelo do eskalacije tenzija u regionu.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVE

"Apsolutno ignorisanje sistema bezbednosti od strane Zapada, nivelisanje sistema obuzdavanja i ravnoteže, teško postignuto nakon raspada Sovjetskog Saveza. Degradacija i obezvređivanje međunarodnih dogovora i sporazuma doveli su do eskalacije vojno-političke situacije u našem regionu", objasnio je Lukašenko.

PVO sistemi stavljeni u stanje gotovosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su svi sistemi protivvazdušne odbrane u toj zemlji stavljeni u stanje gotovosti, kako bi, kako je rekao, "bili sprečeni napadi u leđa ruskim snagama".

"Ministar odbrane me je obavestio o gotovosti za pokrivanje zapadne granice sa još pet bataljona“, rekao je Lukašenko na sednici Saveta za bezbednost.

Istakao je da Belorusija ne može da postupi drugačije, jer stalno očekuje provokacije zapadnih partnera u politici, ekonomiji ili vojnoj sferi, prenosi RIA Novosti pozivajući se na Sputnjik Belorusija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.