PRIČALI LUKAŠENKO I ERDOGAN: Isplivali NOVI DETALJI!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

razgovori

PRIČALI LUKAŠENKO I ERDOGAN: Isplivali NOVI DETALJI!

U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana

Objavljeno:

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o operaciji u Ukrajini i rusko-ukrajinskim pregovorima, saopštio je beloruski Sputnjik.

- U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana. Glavna tema razgovora bila su dešavanja u centralnoj Evropi i pitanjarata i mira - kaže se u izveštaju.

1 / 7 Foto: Printscreen

Ističe se da su "beloruski i turski lideri detaljno razgovarali o sukobu u Ukrajini, kao i o rusko-ukrajinskim pregovorima koji su danas počeli u Belorusiji, i fokusu na promovisanje mirovnog procesa".

Erdogan je u razgovoru sa Aleksandrom Lukašenkom najavio spremnost Ankare da pomogne u rešavanju sukoba u Ukrajini.

- Predsednik Turske je izjavio da je spreman da na svaki mogući način doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini. Aleksandar Lukašenko je zauzvrat primetio da se ovaj stav potpuno poklapa sa beloruskim - prenela je agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara saopštio da se odlučio za specijalnu vojnu operaciju Ruske Federacije za demilitarizaciju Ukrajine. On je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju od nas odlučnu i hitnu akciju, narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć“. Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju suvereniteta LNR i DNR.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.