KOJE ZEMLJE OSTAJU UZ UKRAJINU, A KOJE ĆE PODRŽATI RUSIJU? Vanredna sednica Generalne skupštine UN
Ilustracija, Foto: Profimedia

UJEDINJENE NACIJE

KOJE ZEMLJE OSTAJU UZ UKRAJINU, A KOJE ĆE PODRŽATI RUSIJU? Vanredna sednica Generalne skupštine UN

Očekuje se da će više od sto zemalja učestvovati u diskusiji pre nego što Skupština glasa o rezoluciji kojom se osuđuje "ničim izazvana oružana agresija" Rusije u Ukrajini i zahteva njeno trenutno povlačenje

Objavljeno:

U Ujedinjenim nacijama održava se vanredno zasedanje Generalne skupštine UN, sazvano zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini. To je 11. vanredna sednica Generalne skupštine UN od njenog osnivanja, a počela je minutom ćutanja za poginule.

Predsednik Generalne skupštine Abdula Šahid zatražio je trenutni prekid vatre pre nego što je pozvao predstavnike 193 članice UN da minutom ćutanja odaju poštu poginulima.

1 / 8 Foto: Profimedia

Minut ćutanja za poginule u Ukrajini

Očekuje se da će više od sto zemalja učestvovati u diskusiji pre nego što Skupština glasa o rezoluciji kojom se osuđuje "ničim izazvana oružana agresija" Rusije u Ukrajini i zahteva njeno trenutno povlačenje.

"Borbe u Ukrajini moraju prestati. Dosta je bilo. Vojnici moraju da se vrate u svoje kasarne. Civili moraju biti zaštićeni. Lideri moraju da se vrate miru", upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres na početku sednice.

"Ništa ne može opravdati upotrebu nuklearnog oružja. Oružje sada govori, ali put dijaloga uvek mora da ostane otvoren," poručio je Guteres.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je okrivio Zapad i aktuelnu vlast u Ukrajini za napad Rusije na Ukrajinu.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja

On je u obraćanju poručio da je na delu antiruska politika, čiji je cilj članstvo Ukrajine u NATO-u.

"Za Rusiju je članstvo Ukrajine u NATO-u crvena linija", naglasio je Nebenzja.

Nekoliko puta je optužio Ukrajinu i Zapad za dezinformisanje svjetske javnosti. Tvrdi da civili nisu meta ruskog napada i da oni skoro normalno žive.

S druge strane, ukrajinski ambasador pri UN Sergej Kislitsja rekao je da Rusija nikada i nije primljena u UN posle raspada SSSR-a i rekao delegatima da imaju to na umu kada slušaju ruskog ambasadora ili glasaju.

Ambasador Ukrajine u UN Sergej Kislitsja

Glasanje o rezoluciji očekuje se najranije u utorak, a inicijatori rezolucije veruju da će preko sto zemalja podržati rezoluciju. Takođe, veruje se da će zemlje poput Sirije, Kine, Kube i Indije biti uzdržane ili da će eventualno glasati protiv takve rezolucije.

(Espreso / REUTERS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.