CRNA GORA POKRENULA PROCEDURU: Novi momenti u ODNOSIMA SA RUSIJOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

još jedna zemlja

CRNA GORA POKRENULA PROCEDURU: Novi momenti u ODNOSIMA SA RUSIJOM!

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koja je državna agencija za pružanje usluga vazdušne plovidbe civilnim i vojnim korisnicima u vazdušnom prostoru Srbije, Crne Gore i delu neba iznad Jadranskog mora

Objavljeno:

Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, saopšteno je Radiju slobodna Evropa (RSE) iz ministarstva kapitalnih investicija, koje je nadležno za to pitanje.Tako će se Crna Gora pridružiti državama članicama Evropske unije (EU) koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobraćaj sa Rusijom kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koja je državna agencija za pružanje usluga vazdušne plovidbe civilnim i vojnim korisnicima u vazdušnom prostoru Srbije, Crne Gore i delu neba iznad Jadranskog mora.

Oni su saopštili da je nadležnost nad vazdušnim prostorom svake pojedinačne države osnivača agencije regulisana zakonima te države i pripada njenoj vladi.

1 / 6 Foto: Profimedia

"SMATSA je, u skladu sa osnivačkim aktom, dužna da poštuje odluke osnivača (države) iz njihove nadležnosti i primeni ih u obavljanju svoje delatnosti. SMATSA je u mogućnosti da izvrši svoju funkciju u bilo kakvom kontekstu odluka nadležnih organa dve države", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva vanjskih poslova Crne Gore je saopšteno da Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosledno prati zajedničku vanjsku i bezbednosnu politiku Evropske unije i stoprocentno se usaglašava sa odlukama i saopštenjima Saveta Evropske unije, što se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.