KINA SPREMNA ZA SARADNJU: Otvoreni za učešće sa Sjedinjenim Dražavama i G7
Kina, Foto: Profimedia

PREDLOG JE TU

KINA SPREMNA ZA SARADNJU: Otvoreni za učešće sa Sjedinjenim Dražavama i G7

Kina takođe pozdravlja stav Vašingtona da se pridruži kineskoj inicijativi Pojas i put, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji

Objavljeno:

Kina je voljna da sarađuje sa Sjedinjenim Državama na globalnom infrastrukturnom planu koji vodi G7.

Kina takođe pozdravlja stav Vašingtona da se pridruži kineskoj inicijativi Pojas i put, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Voljni smo da razmotrimo koordinaciju sa američkom inicijativom 'Ponovo graditi bolji svet' kako bismo svetu obezbedili više visokokvalitetnih javnih dobara", rekao je Vang u video poruci na događaju povodom 50. godišnjice Šangajskog kominikea, koji je označio normalizaciju odnosa između SAD i Kine, prenosi Rojters.

Grupa sedam najbogatijih svetskih ekonomija (G7), koju čine SAD i njihovi saveznici, predložila je inicijativu "Ponovo graditi bolji svet" u junu kako bi pomogla zemljama u razvoju da zadovolje infrastrukturne potrebe, nastojeći da pariraju rastućem uticaju Kine.

Vang je takođe naveo da je Kina otvorena za učešće SAD u Inicijativi "Pojas i put" i Inicijativi za globalni razvoj, podsetivši na poziv kineskog predsednika Si Ðinpinga u septembru da se sve zemlje uključe u posao na održivom razvoju.

1 / 5 Foto: Profimedia

Inicijativa G7 smatra se alternativom suparničkom kineskom "Pojasu i putu", koji je predsednik Si pokrenuo 2013. godine. Više od 100 zemalja potpisalo je u okviru te inicijative sporazume sa Kinom o projektima kao što su železnice, luke, autoputevi i druga infrastruktura.

Vang je pozvao Vašington da radi zajedno sa Kinom u azijsko-pacifičkom regionu na izgradnji "porodice otvorenosti, inkluzivnosti, inovacija, rasta, povezanosti i saradnje kojom svi dobijaju", umesto da taj region pretvori u region sukoba i konfrontacije, navodi Rojters.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.