Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali telefonom: Dvojica lidera razmenila mišljenje i o situaciji u Ukrajini
Ilustracija, Foto: Foto Kineska medijska grupa

DVA LIDERA

Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali telefonom: Dvojica lidera razmenila mišljenje i o situaciji u Ukrajini

Dvojica lidera su razmenila mišljenje i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je danas popodne telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Si je još jednom izrazio zahvalnost Putinu što je došao u Kinu da prisustvuje ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i čestitao ruskim sportistima na dobrim rezultatima i na drugom mestu po broju osvojenih medalja. Putin je uputio tople čestitke svim Kinezima na uspešnoj organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i izvanrednom nastupu kineskih sportista.

Dvojica lidera su razmenila mišljenje i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

Putin je tom prilikom predstavio istorijiske činjenice u vezi sa ukrajinskim pitanjem i situacijom, kao i sa ruskim specijalnim vojnim operacijama u istočnom delu Ukrajine. Putin je rekao da su Sjedinjene Države i NATO dugo ignorisali razumne bezbednosne brige Rusije, te da su u više navrata odbacivali svoje obaveze i nastavili da guraju napred vojno raspoređivanje na istok, dovodeći u pitanje strateške crvene linije Rusije. Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom, naveo je Putin.

Si Đinping je tokom razgovora istakao da se nedavna situacija na istoku Ukrajine dramatično promenila, što je privuklo veliku pažnju međunarodne zajednice. Kina odlučuje o svom stavu na osnovu činjenica u vezi sa ukrajinskim pitanjem. Si je ponovio važnost napuštanja hladnoratovskog mentaliteta, te potrebu pridavanja značaja i poštovanja legitimnim bezbednosnim zabrinutostima svih zemalja i formiranju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog mehanizma kroz pregovore. Kina podržava Rusiju i Ukrajinu da to pitanje reše pregovorima. Osnovni stav Kine o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i poštovanju ciljeva i principa Povelje UN-a je dosledan. Kina je voljna da sarađuje sa svim stranama u međunarodnoj zajednici na zagovaranju zajedničkog, sveobuhvatnog, kooperativnog i održivog koncepta bezbednosti, kao i da čvrsto štiti međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Pripremili: Vang Ping i Džao Peng

(Espreso/Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.