KLIČKO: Opkoljeni smo, svi putevi su blokirani!
Vitalij Kličko, Foto: Printscreen/Instagram

oglasio se ponovo

KLIČKO: Opkoljeni smo, svi putevi su blokirani!

Kličko je u razgovoru za agenciju AP rekao da je grad sada "opkoljen" ruskim snagama

Objavljeno: 23:26h

Kijev je potpuno okružen, kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Kličko je u razgovoru za agenciju AP rekao da je grad sada "opkoljen" ruskim snagama.

Upitan da li je bilo planova za evakuaciju civila ukoliko ruske trupe zauzmu prestonicu on je kratko rekao:

- Ne možemo to da uradimo, jer su svi putevi blokirani. Trenutno smo opkoljeni - rekao je on.

1 / 12 Foto: Printscreen/Twitter/ Denys Shmyhal

Iste večeri, oglasio se njegov portparol koji je rekao da je reč o nesporazumu, a zatim i Kličko, koji je istakao da je u pitanju ruska propaganda.

Ruske internet stranice šire informacije o meni i o tome da je Kijev navodno okružen i da je evakuacija ljudi nemoguća. Ne verujte lažima. Verujte samo informacijama iz službenih izvora - rekao je.

U Kijevu je i dalje na snazi policijski sat, a večeras su se opet oglasile sirene za uzbunu. Vazdušni napadi se čuju u gradu dok se stanovnici suočavaju sa još jednom noći pod pretnjom vazdušnih udara. U Kijevu je do sutra ujutru na snazi policijski čas Policijski čas koji je naredio Kličko počeo je oko zalaska sunca u subotu i produžiće se do ponedeljka najmanje 8 sati ujutro. U njegovom naređenju jasno piše da se svako lice koje nema dozvolu za boravak napolju može smatrati diverzantom.

- Lovimo te ljude i biće mnogo lakše ako nikog ne bude na ulici - objasnio je Kličko, rekavši da je u subotu uveče ubijeno šest ruskih "diverzanta".

Napredovanje ruskih trupa prema gradu bilo je sporije nego što su mnogi vojni stručnjaci očekivali.

- Upravo sam razgovarao sa predsednikom. Ne osećaju se svi dobro - rekao je Kličko i dodao da su zaposleni u ukrajinskoj gradskoj vladi u šoku, ali ne i depresivni.

- Pokazujemo svoj karakter, naše znanje, naše vrednosti - rekao je on. Odgovarajući na pitanje o kapacitetu grada da obezbedi zalihe hrane i lekova, Kličo je rekao da se nalaze na granici humanitarne katastrofe.

- Trenutno imamo struju, trenutno imamo vodu i grejanje u našim kućama. Ali infrastruktura je uništena, teško je dostaviti hranu i lekove - rekao je on. Zatim se, u istom dahu, obratio kao svetski šampion, kakav je nekada bio.

- Zato je poruka za sve: Podržite Ukrajinu zajedno smo jaki. Svaki Ukrajinac je ponosan što je slobodan, ponosan što je Ukrajinac, a mi smo ponosni što imamo svoju državu - rekao je on.

* Napomena: Tekst je dopunjen demantijem portparola gradonačelnika Kijeva koji tvrdi da je njegova izjava da je Kijev opkoljen nesporazum.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.