AMBASADOR SRBIJE JOŠ UVEK JE U KIJEVU: Metro je sklonište, čuju se detonacije, svi putevi su zakrčeni
Aleksandar Jovanović, Foto: kiev.mfa.gov.rs

ponovo se oglasio

AMBASADOR SRBIJE JOŠ UVEK JE U KIJEVU: Metro je sklonište, čuju se detonacije, svi putevi su zakrčeni

Ambasador napominje da u Kijevu ostaju dok ne dobiju nalog Ministarstva spoljnih poslova

Objavljeno:

Najveći broj državljana Srbije, od oko 300, koliko ih je bilo u Ukrajini evakuisao se i pre nego što je izadata preporuka amabasade, kaže ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović. Prethodna noć u Kijevu bila je teška, većina ju je provela u skloništima, objašnjava.

Aca Jovanović kaže za RTS da su se čitave noći čule detonacije, tokom dana se nastavilo, pa je oko podneva postalo tiše. Napominje da se čuju detonacije i da je u Kijevu gradonačelnik Vitalij Kličko najavio policijski čas od 17 do 08 sati.

Na pitanje koliko je trenutno naših državaljana u Ukrajini evakuisani i koliko njih pokušava da se evakuiše, nagalsio je da je reč o menjem broju njih.

1 / 10 Foto: Printscreen/Twitter

- U ovom trenutku možemo da kažemo da je taj broj jako mali, da možda do deset ljudi, mi ne znamo za veći broj. Imamo samo jednu porodicu koja je u hotelu i za koju pokušavamo da obezbedimo vozne karte. Svim ostali koji se nisu evakuisali oni su tokom prethodna dva dana krenuli prema granici sa Rumunijom, Mađarskom i Poljskom. Mi smo sa njima u kontaktu i oni koji su krenuli juče ujutru pre jedno sat vremena su bili na 20 kilometara na granici sa Mađarskom - rekao je i dodao:

- Mogu da kažem da je od početka nastala panika da su svi krenuli na tu stranu. Benzinske pumpe ne rade, svi putevi su zakrčeni, uvedeno je i ratno stanje, uvedena je potpuna mobilizacija za sve muškarce od 18 do 60 godina, tako da su policija i organi reda Ukrajine su postavili više punktova na putnom pravcu prema zapadu gde kontrolišu i one koji potpadaju pod mobilizaciju.

Jovanović naglašava da rade sve što mogu da pomognu našim državljanima.

- Mi sve što možemo da učinimo činimo. Neki naši koji su radili za kompanije, kompanije su im kupile za ponedeljak ili utorak jer nema karata. Informacije se menjaju iz časa u čas jer je bukvalno ratno stanje.

Naveo je da je moguće i dalje proći sopstvenim vozilom.

- Može svojim putničkim automobilom, ali ne u periodu policijskog časa. Postoji velika opasnost da svako ko se nađe na ulici se smatra neprijateljem, kako je navedeno u ukazu. Tokom dana sam dao informaciju da je Ukrajina odredilasedam vozova, ali su oni posle 17 sati. Niko ne može da izađe, metro je pretvoren u sklonište, praktično je jedini način evakuacije je kolima prema zapadu. Informacije se menjaju iz časa u čas.

Do kada će ostati u Kijevu, ni sam ne može da precizira.

- Ja to ne mogu da vam kažem mi smo ovde na svojoj dužnosti i dok ne dobijemo nalog našeg Ministarstva spoljnih poslova i dok se tamo ne odluči mi ćemo biti ovde. Mi smo kompletan sastav, koji je bio i pre ovih događaja svi smo tu u ambasadi.

- Nemamo drugo mesto. Metro nam nije blizu, mi smo u ambasadi koja po Bečkoj konvenciji ima nepovredivost.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.