IZ KIJEVA EVAKUISANE DIPLOMATE S. MAKEDONIJE: Počelo izvlačenje i posmatrača u Misiji OEBS!
Bujar Osmani, Foto: Printscreen Youtube

POGORŠANA SITUACIJA U TOKU NOĆI

IZ KIJEVA EVAKUISANE DIPLOMATE S. MAKEDONIJE: Počelo izvlačenje i posmatrača u Misiji OEBS!

On je na konfereciji za novinare u Skoplju rekao da su "preko bezbednosnog koridora izvučena dvojica diplomata i još dvojica gradjana, makedonskih državljana, koji su zajedno sa njima bili u ambasadi i da su već pošli ka Moldaviji"

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je osoblje ambasade te zemlje u Kijevu evakusano i da je počelo izvlačenje i posmatrača u Misiji OEBS u Ukrajini.

On je na konfereciji za novinare u Skoplju rekao da su "preko bezbednosnog koridora izvučena dvojica diplomata i još dvojica gradjana, makedonskih državljana, koji su zajedno sa njima bili u ambasadi i da su već pošli ka Moldaviji".

Bujar Osmani
foto: Printscreen Youtube

"Situacija, posebno u toku noći u Kijevu, je pogoršana. Odluku o evakuaciji naših diplomata doneli smo na dan ruske agresije na Ukrajinu, ali zbog otežanih okolnosti oni nisu bili u stanju da napuste Ambasadu. Ceo ovaj period su bili u skrovištu. U koordinaciji sa našim parntnerima uspeli smo danas da ih izvučemo preko bezbednosnog kordora i već su pošli ka Moldaviji", rekao je Osmani.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Šef diplomatije Severne Makedonije je istakao da je uspešno počeo i proces evakuacije 30 makedonskih posmatrača u Specijalnoj monitoring misiji OEBS u Ukrajini i da se deo njih uputio ka Moldaviji, a drugi deo ka Poljskoj. "Jedna porodica slučajno se priključila delu misije OEBS koji se uputio ka Moldaviji, a sa drugim našim gradjanima smo u koordinaciji da bi našli način kako da ih izvučemo, uključujući i porodice naših državljana koji su sa ukrajinskim državljanima. Ima naših državljana koji su se oženili ili udali s ukrajinskim gradjanima", rekao je Osmani.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.