UŽIVO TREĆI DAN RATA: Velika eksplozija u blizini Kijeva, prestonica spremna za tešku noć
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, EPA/, EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

situacija se menja iz minuta u minut

UŽIVO TREĆI DAN RATA: Velika eksplozija u blizini Kijeva, prestonica spremna za tešku noć

Zelenski odbio da se evakuiše iz Kijeva uz reči: "Borba je ovde, treba mi municija, ne prevoz"

Objavljeno: 00:03h

*Rusija stavila veto na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN * Zelenski razgovarao sa Bajdenom * Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji * NATO raspoređuje još trupa u Istočnoj Evropi * Bajden naredio raspoređivanje dodatnih snaga u Evropi

Činjenice:

Eksplozije tokom noći odjekivale u Kijevu

Ukrajinci i noćas spavali u skloništima

Ruske trupe ušle u Melitopolj

Bajden naredio raspoređivanje dodatnih snaga u Evropi

EU, SAD i Kanada odlučile da zamrznu finansijska sredstva Putinu i Lavrovu

Snažne eksplozije juče odjekivale u Kijevu

Zelenski pozvao Putina na pregovore

Lavrov rekao da je Rusija spremna da pregovora ako Ukrajina odloži oružje

Iz časa u čas:

23:58 - Velika eksplozija u blizini Kijeva

23:37 Najjači udar na Putina: Neke ruske banke biće isključene iz SWIFT-a!

23:13 - Upozorenje o ozbiljnom vazdušnom napadu u Kijevu

Novinar Sky news-a rekao je da se trenutno u Kijevu čuju sirene koje upozoravaju na ozbiljan vazdušni napad.

23:08 - NATO: Rusija sporo napreduje da bi ostavila vremena za pregovore

Vojni zvaničnik NATO-a tvrdi da Rusija sporo napreduje u napadu na Ukrajinu kao da je stala da bi ostavila vremena za pregovore.

- Imaju problema - objasnio je zvaničnik, ukazujući na najnovije obaveštajne podatke alijanse.

23:03 - Ukrajinski premijer optužio Rusiju za ratne zločine

Ukrajinski premijer Denis Šmihail optužio je Rusiju za ratne zločine nakon gađanja civilnih ciljeva i rekao je da će Moskva morati da se suoči sa Međunarodnim sudom.

- Ruska vlada ne razume da se ne bore samo sa vladom. U stvari bore se protiv celog ukrajinskog naroda - rekao je on.

On je večeras saopštio da Ukrajina zatvara granice sa Rusijom i Belorusijom, osim za ukrajinske državljane u inostranstvu.

22:59 - Džonson: Britanija će prihvatiti izbeglice iz Ukrajine

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da je njegova zemlja spremna da primi izbeglice iz Ukrajine.

22:54 - Rusija: Ne postoje prepreke u vodosnabdevanju Krima iz Ukrajine

Zamenik komandanta ruske crnomorske flote rekao je da ništa ne ometa snabdevanje Krima vodom iz Ukrajine prkeo Severnokrimskog kanala.

22:38 - Sirene za vazdušnu opasnost ponovo se čuju u Kijevu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo snimak evakuacije iz pogođene stambene zgrade

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Kijevu, javlja BBC.

Kako navodi britanski javni servis, ukrajinska prestonica sprema se za još jednu noć napada Rusije.

U Kijevu će od danas popodne do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je ranije danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

22:17- Mišel: EU će olakšati isporuke vojne pomoći Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je večeras da će EU i odbrambeno pomoći Ukrajini.

- Olakšaćemo isporuke vojne pomoći Ukrajini. Demokratska Ukrajina će pobediti - poručio je Mišel sa svog Tviter naloga.

Mišel je retvitovao raniji današnji tvit šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je za sutra u 18 časova zakazo virtualni sastanak Saveta ministra EU koji bi trebalo da donesu odluku o hitnom paketu evropske pomoći vojnim snagama Ukrajine.

21:55 - U eksploziji dečje onkološke bolnice u Kijevu poginuo dečak

Ukrajinski TSN javlja da su Rusi pogodili dečju onkološku bolnicu u Kijevu i da ima poginulih, prenosi Kyiv Independent, ali da zvaničnih potvrda još uvek nema.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo snimak evakuacije iz pogođene stambene zgrade

Nekadašnji prevodilac ukrajinskog predsednika Juščenka u razgovoru na CNN-u upravo je rekao da su rakete pale na dečju bolnicu u Kijevu. Rekao je da se ta bolnica nedaleko od njegove zgrade. Rekao je da je jedno dete navodno izgubilo život.

21:24 - Gužva na granici između Poljske i Ukrajine

Više hiljada izbeglica približava se granici sa Poljskom, na kojoj je za sada dozvoljen prolaz samo ženi i deci.

21:15 - Ponovo se javio ambasador Srbije u Kijevu: Čuju se detonacije, metro je sklonište, na zapad samo kolima

Najveći broj državljana Srbije, od oko 300, koliko ih je bilo u Ukrajini evakuisao se i pre nego što je izadata preporuka amabasade, kaže ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović. Prethodna noć u Kijevu bila je teška, većina ju je provela u skloništima, objašnjava.

Aca Jovanović kaže za RTS da su se čitave noći čule detonacije, tokom dana se nastavilo, pa je oko podneva postalo tiše. Napominje da se čuju detonacije i da je u Kijevu gradonačelnik Vitalij Kličko najavio policijski čas od 17 do 08 sati.

20:52 - Papa razgovarao sa Zelenskim: Izrazio je "najdublju bol"

Papa Franja pozvao je danas telefonom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i izrazio "najdublju bol" zbog patnji Ukrajine, saopštila je Ambasada Ukrajine u Vatikanu.

20:21 - Roman Abramovič se "povukao" sa čela Čelsija

Vladimir Putin, Roman Abramovič
foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK /KREML

20:12 - Gutereš sa Zelenskim: UN će povećati humanitarnu pomoć

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poručio mu da UN planiraju da povećaju humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu, saopštio je portparol UN.

- On je obavestio predsednika da će Ujedinjene nacije u utorak uputiti apel za finansiranje naših humanitarnih operacija u Ukrajini - naveo je portparol UN.

Šef humanitarnih operacija UN Martin Grifits rekao je u petak da će za humanitarne akcije u Ukrajini tokom naredna tri meseca biti potrebno više od milijardu dolara, dok stotine hiljada ljudi napušta domove.

19: 57 - Češka, Holandija i Portugal šalju pomoć Ukrajini

Ove tri evropske države poručile su da će Ukrajini poslati vojnu pomoć. Češka republika će Ukrajini poslati oružje u vrednosti od 8,5 miliona dolara.

- Vlada je odobrila isporuku oružja Ukrajini. Šaljeno mitraljeze, snajperske puške i municiju u vrednosti od 188 miliona čeških kruna - saopšteno je.

19:46 - Sarajlije nude besplatan smeštaj Ukrajincima: Prošli smo isto i želimo da pomognemo

U jeku rata u Ukrajini mnoge porodice ostale su bez krova nad glavom i bile prisiljene da napuste svoju domovinu što je bio povod da jedna Sarajka na Fejsbuku podeli informacije da nudi besplatan smeštaj porodicama iz ove zemlje, kao i hranu i lekove.

19:33 - Eksplozija u Lugansku?

U gradu Rovenki u Lugansku došlo je do eksplozije, a navodno je raketa pogodila naftovod.

Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

19:30 - Bajden: Alternativa ogromnim sankcijama Rusiji je Treći svetski rat

- Imate dve opcije. Započnite Treći svetski rat, uđite u rat sa Rusijom, u suštini. Ili, uverite se da zemlja koja se ponaša tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cenu za to što je to uradila - rekao je Bajden u intervju sa voditeljem podkasta Brajanom Tajlerom Koenom u subotu.

19:05 - Emotivne scene pred derbi Premijer lige između Evertona i Mančester sitija

18:58 - Poginulo dvoje Grka

Dvoje Grka je poginulo, a još šest je ranjeno kada je Rusija bomabrdovala oblast nedaleko od Marijupolja u Ukrajini, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Atini nakon verbalnog demarša.

Bombardovanje se dogodilo na prilazima selima Sartana i Bugas, a među povređenima je jedno dete, saopštilo je grčko Ministarstvo. "Pogibija naših sunarodnika izaziva veliku žalost i ljutnju zbog ovog neprihvatljivog ruskog napada na civile", saopštio je premijer Kirjakos Micotakis.

18:52 - U toku napad na važan poomorski grad

CNN javlja kako je u toku veliki napad na strateški pomorski grad Nikolajev na jugu Ukrajine. Rusi ga napadaju iz vazduha i sa tla. CNN piše kako je do napada došlo nakon što su ukrajinski vojnici ispalili hice upozorenja pri čemu su otkrili nekoliko sabotera.

Grad koji se nalazi kod Crnog mora podigao je svoj most danas za šta meštani kažu da se događa vrlo retko. Most je navodno podignut kako bi se prekinula veza između severnog i južnog dila grada nakon što su se pojavile nepotvrđene informacije oko iskrcavanja ruskih padobranaca u severnim delovima grada.

18:44 - Kolona ruskih tenkova ka Harkovu

Velika kolona ruskih oklopnih vozila prošla je u subotu pored dopisnika CNN-a Frederika Plejtgena i uputila se ka ukrajinskoj teritoriji i gradu Harkovu. „Ovo je nešto... šta smo videli tokom celog dana, da se sve više ove teške opreme kreće prema liniji fronta“, izvestio je on iz blizu Belgoroda u Rusiji.

Takođe je rekao da su on i njegov tim danas čuli više raketnih bacača nego prethodnih dana.

18:38 - Ispovest Srbina zaglavljenog u Ukrajini

"Bombardovanje 1999. godine me je zateklo na Kosovu, u rodnom Uroševcu. Sada, 23 godine kasnije, opet gledam te slike užasa. 21. vek, srce Evrope, i opet bombe padaju. Nadam se samo da će se sve ovo zaustaviti i da neće nevini stradati, mada sam već čuo da ima dosta žrtava. Zgrade se obnove, putevi se obnove, mostovi izgrade, ali mrtvi nikada ne ustaju...", reči su mladića iz Srbije, koga se sticajem okolnosti i posla našao u Kijevu, noći kada je započeo napad Rusije na Ukrajinu.

Iako su postojale indicije da će Rusija napasti Ukrajinu, kaže da nije verovao da će ipak i doći do toga, te je pre nekoliko dana seo u svoj kamion i zaputio se na uobičajnu rutu. Međutim, u noći srede na četvrtak, bojazan je postala istina.

18:23 - Zatvoren vazdušni prostor za rumunske avione

Rusija je zatvorila svoj vazdušni prostor za rumunske avio-prevoznike zbog "neprijateljske odluke vazduhoplovnih vlasti" te zemlje, saopštila je danas ruska federalna agencija za avijaciju. Prethodno je Rumunija objavila da će zabraniti ruskim prevoznicima da koriste njen vazdušni prostor, čime se pridružila drugim evropskim državama nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

18:09 - Nemačka odobrila izvoz oružja u Ukrajinu

Nemačka je odobrila isporuku 400 raketnih bacača (RPG) Ukrajini preko Holandije, prenosi Rojters.

Nemačka se suočila sa kritikama zbog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini za razliku od drugih zapadnih saveznika. Odobrenje označava promenu politike. "Odobrenje je potvrdila kancelarija kancelara", rekao je u subotu portparol ministarstva odbrane za Rojters. RPG-ovi dolaze iz zaliha nemačke vojske.

Nemačka ima dugogodišnju politiku neizvoza oružja u ratna područja, delimično ukorenjenu u njenu krvavu istoriju 20. veka i pacifizam koji je rezultirao. Zemlje koje žele da pređu nemački izvoz oružja moraju prvo da podnesu zahtev za odobrenje u Berlinu.

18:05 - Kirilenko: "U Donjeckoj oblasti danas ubijeno 19 civila"

Najmanje 19 civila je ubijeno, a 73 ranjeno danas u granatiranju ruskih snaga u Donjeckoj oblasti, tvrdi predsednik civilno-vojne administracije Donjecke oblasti Pavel Kirilenko, a prenosi ukrajinski Interfaks. "Kao posledica ruskog granatiranja 26. februara, 19 civila je ubijeno, a 73 je ranjeno", naveo je Kirilenko na društvenim mrežama, prenosi Rojters pisanje Interfaksa. Kirilenko je rekao da je najviše žrtava bilo u Volnovaki, njih 15.

18:07- Ruska vojska digla u vazduh branu koja je blokirala vodu Dnjepra za Krim

Branu na Severnokrimskom kanalu, koja je blokirala protok vode od Dnjepra ka Krimu, digla je u vazduh ruska vojska, izjavio je šef Krima Sergej Aksjonov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo snimak evakuacije iz pogođene stambene zgrade

- Rad na vraćanju vode Dnjepra na Krim se nastavlja - napisao je on na VKontakteu.

avion
foto: RTL / Printscreen

18:01 - Slovenija zatvorila nebo za ruske avione

Slovenija je poslednja u nizu zemalja koji zabranjuje ruskim avionima da nadleću njihovo nebo. Pre Slovenije to su učinile Rumunija, Litvanija, Ukrajina, Velika Britanija, Bugarska, Poljska, Estonija, Letonija i Češka.

17:58 - Najteže borbe u Harkovu

Najteže borbe u Ukrajini vode se "u i oko Harkova", rekao je u subotu visoki zvaničnik američke odbrane. Zvaničnik je rekao da su SAD takođe videle „tvrd otpor severnom napredovanju ka Kijevu“, prenosi CNN.

"Ali najteže borbe koje još uvek procenjujemo su u i oko Harkova", dodao je zvaničnik. Ruske snage se suočavaju sa otporom svojoj invaziji na severnom delu Ukrajine duž dve ose, rekao je zvaničnik: „dole prema Kijevu i generalno od Belgoroda prema Hakrovu“.

Ruske snage se suočavaju sa „manjim otporom na jugu“, dodao je zvaničnik, piše CNN.

17:53 Ukrajinska vojska tvrdi da su srušili ruski avion

Ukrajinska vojska tvrdi, a mediji su preneli, da su srušili ruski borbeni avion SU-30 u Crnom moru.

17:28 Ukrajinska Rada traži isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN

Vrhovna Rada Ukrajine pozvala je danas na isključivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN, jačanje sankcija protiv "svih Rusa" koji snose odgovornost i zatvaranje neba nad Ukrajinom.

Poslanici ukrajinskog parlamenta zatražili su i da ruski predsednik Vladimir Putin bude označen kao "ratni zločinac".

17:18 - Devetnaest Ukrajinaca poginulo u Donjecku

Agencija Interfaks javlja da je 19 Ukrajinaca poginulo, dok je 73 povređeno u regionu Donjecka, od posledica napada koje je izvršila ruska vojska.

16:56 - I dalje nejasno ko je pogodio soliter u Kijevu: Vlasti kažu da je dvoje ljudi poginulo

U napadu na stambeni blok u Kijevu ima poginulih, vlasti su sada potvrdile da je dvoje ljudi izgubilo život.

Državna služba za vanredne situacije Ukrajine saopštila je da je šest osoba takođe teško povređeno.

16:50 Američki dronovi navodili ukrajinske brodove u napad?

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da postoji velika mogućnost da su američki dronovi bili u vazduhu i usmeravali ukrajinske čamce koji su izveli napade na brodove ruske Crnomorske flote.

16:45 - Sirene za vazdušnu opasnost

Kijev Independent je upravo objavio kako je oglašena vazdušna opasnost u više ukrajinskih gradova.

16:32 - Rusima naređena totalna ofanziva

Dopisnik "Gardijana" objavio je na Tviteru da su sve ruske jedinice dobile naredbu za napredovanje u svim sektorima. Dodaje da ruska agencija piše da je naredba stigla iz Ministarstva obrane nakon što je Ukrajina odbila pregovore.

16:29 - Američki zvaničnik: Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu

Rusija je navodno poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u protekla 24 sata, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

16:16 - Britanija vojno ojačava istočno krilo NATO-a

Brodovi Kraljevske mornarice, trupe britanske vojske i lovci Kraljevskog vazduhoplovstva raspoređeni su u istočnoj Evropi kako bi ojačali istočno krilo NATO, saopštilo je danas britanskog Ministarstva odbrane.

HMS "Trent" se nalazi u istočnom delu Mediterana i izvodi vežbe NATO sa helikopterima "merlin" i pomorskim patrolnim avionom RAF P8 Posejdon preneo je CNN.

U saopštenju se kaže da borbeni avioni Tajfun koji lete iz baza na Kipru i u Velikoj Britaniji, sada patroliraju vazdušnim prostorom NATO iznad Rumunije i Poljske, zajedno sa saveznicima iz NATO uz podršku aviona Vojadžer koji obezbeđuju snabdevanje gorivom u vazduhu.

16:09 - Počeo policijski čas u Kijevu

U Kijevu će od danas u 17 časova po lokalnom vremenu do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

16:05 Policijski čas u regionu Ternopila

Vlasti od 22 časa do 6 sati ujutru uveli policijski čas na teritoriji Ternopila, koji se nalazi u blizini Lavova.

16:03 Timošenkova pozira sa oružjem

Agencije javljaju da su ukrajinske snage namerno uništile most severozapadno od Kijeva

Bivša ukrajinska premijerka na svom Instagram nalogu postavila fotografiju na kojoj pozira sa oružjem.

15:46 Rusija: Nismo obavešteni o zatvaranju puta za naše brodove

Ruska ambasada u Ankari navodi da nije dobila obaveštenja o zatvaranju turskih moreuza za ruske ratne brodove.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru zahvalio turskom predsedniku Redžepu Erdoganu „na snažnoj podršci“, rekavši da su „zabrana prolaska ruskih ratnih brodova ka Crnom moru i značajna vojna i humanitarna podrška Ukrajini danas izuzetno važni.”

15:21 Erdogan pozvao Putina u Tursku

Predsednik Turske rekao je na sednici svoje partije da je pozvao ruskog predsednika da dođe u Tursku da pregovaraju o Ukrajini

15:20 Evakuisana ambasada Rumunije u Kijevu i konzulat u Odesi

14:57 Zelenski razgovarao sa Erdoganom, zatvaraju Bosfor za ruske brodove?

- Turska će zaustaviti ruske ratne brodove da prolaze kroz Crno more - izjavio je ukrajinski premijer Volodimir Zelenski.

14:41 Kijev tvrdi da nisu odbijeni pregovori sa Rusijom

Nakon što je portparol Kremlja rekao da je Ukrajina odbila pregovore zbog čega je Putin izdao naređenje da se nastavi sa vojnom operacijom, savetnik u Predsedništvu Ukrajine rekao da nije istina da je Kijev odbio pregovore.

14:17 Produžen policijski čas i u Harkovu

Nakon Kijeva, doneta je odluka da se policijski čas produži u Harkovu. Od sada će u regionu Harkova policijski čas biti na snazi od 18 časova do 6 sati ujutru. Ranije je bio počinjao u 22 časa i trajao je do 6 sati.

13:48 Putin naredio obustavu operacije, pa povukao odluku

Predsednik Rusije bio je naredio da se obusstave operacije ruskih trupa u Ukrajini, ali je naređeno da se nastavi sa planom nakon što je Kijev odbio da pregovara, rekao je portparol Kremlja.

13:39 Agent FSB povređen?

Ruski mediji prenose da je agent ruske Federalne službe bezbednosti "povređen tokom provokacije od strane ukrajinskih nacionalista".

13:15 Prve izbeglice iz Ukrajine stigle u Hrvatsku

Dok hiljade ljudi pokušavaju da pređu u Poljsku, Slovačku, Rumuniju i Mađarsku, prva izbeglička porodica iz Ukrajine stigla je u Hrvatsku.

13:01 Izrael evakuiše svoju ambasadu iz Lavova

Izraelskim diplomatama je naređeno da se iz Lavova prebace u Poljsku

13:00 Estonija i Letonija zatvorile vazudušni prostor za ruske avione

12:44 Francuzi zaplenili ruski brod

Ruski teretni brod dugačak 127 metara pod nazivom 'Baltički lider' koji je prevozio automobile presrela je francuska mornarica preko noći u Lamanšu i dopratila ga do luke Bulonj-sur-Mer u severnoj Francuskoj, rekao je jedan francuski zvaničnik.

12:22 "Kada rat prođe, sirotinja broji grobove"

Američka političarka zbog Ukrajine citirala našu izreku o ratu

12:15 Eksplozije u regionu Rostova

Ruski FSB saopštio da su tri projektirala lansirana iz Ukrajine pala na rusku teroritoriju u Rostov, ali da nije bilo žrtava.

11:41 Soliter u Kijevu pogodio ukrajinski PVO?

Izvor u ruskom Ministarstvu odbrane navodi da Rusi nisu gađali stambene objekte u Kijevu, te da je stambena zgrada pogođena projektilom ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema Buk.

11:31 Volodin: Zelenski napustio Kijev

Predsednik rsuke Državne dume Vjačeslav Volodin tvrdi da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napustio Kijev i da je otišao u Lavov.

11:04 Desant ruskih snaga u Lavovskoj oblasti

U Lavovskoj oblasti ruske snage su jutros izvršile desant, saopštio je gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova Andrej Sadovij.

10:49 Medvedev: Sankcije ne znače ništa, operacija ide do kraja

Sankcije prema Rusiji neće promeniti ništa i operacija da se zaštiti Donbas će biti potpuno sprovedena, izjavio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost Dmitri Medvedev.

10:16 Zabrana za ruske avione

Bugarska, Češka i Poljska zabranile ruskim avionima da lete njihovim vazdušnim prostorom.

10:14 Ljasko: Poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje dece

Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje dece. Ljaško je na Fejsbuku napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 dece.

09:37 Makron sazvao Savet za nacionalnu bezbednost

Predsednik Francuske sazvao je za danas popodne sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

09:15 Mirovni pregovori biće održani nedaleko od Beograda?

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponudio je da Budimpešta bude mesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine.

09:00 Ukrajinski političar podelio dramatičan snimak zgrade u Kijevu koju je navodno pogodila raketa

08:36 Raketa pogodila stambenu zgradu u Kijevu?

Nekoliko spratova jedne zgrade u Kijevu, u blizini samog centra su oštećeni usled navodnog raketiranja. Informacije nisu potvrđene, ali društvenim mrežama kruže brojne fotografije i snimci, a u postovima se tvrdi da je u pitanju raketni napad.

08:34 Zelenski: Nema polaganja oružja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski snimio je video u kojem poručuje da ne poziva ukrajinsku vojsku da položi oružje i da će se odbrana nastaviti.

08:24 Gađano područje međunarodnog aerodroma u Kijevu?

Dopisnik Rojtersa javlja da su dve rakete pogodile područje jugozapadno od centra Kijeva, navodno je jedna pala u blizini međunarodnog aerodroma u prestonici.

08.10 Savetnik ukrajinskog predsednika: Rusija je htela blickrig, a nije ga dobila

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je danas da pozicije Ukrajine u pregovorima sa Rusijom neće biti slabe. Ocenjuje da će Rusija pokušati da nanese što više štete civilnoj infrastrukturi u pojedinim gradovima Ukrajine.

- Klasična histerija ljudi koji su planirali blickrig, a nisu ga dobili - rekao je Podoljak, prenosi Ukrajina Interfaks.

08.05 Rusija tvrdi: Uspostavili smo kontrolu nad Melitopoljom

Ruska vojska uspostavila je potpunu kontrolu nad Melitopoljom, gradom na jugu Ukrajine, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da ruski vojnici preduzimaju sve mere da osiguraju bezbednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi, prenosi RIA Novosti.

08.00 Rusija potvrdila napad krstarećim raketama

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je danas da su Oružane snage Rusije noćas izvele napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini.

- Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dalekog dometa sa upotrebom krstarećih raketa sa mora i iz vazduha na vojnu infrastrukturu Ukrajine - rekao je Konašenkov, javlja RIA Novosti.

07.48 Rusi zauzeli hidroelektranu kod Kijeva

Ruske trupe osvojile su danas hidroelektranu na severu Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, a prenela agencija Interfaks.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na reci Dnjepar.

07.43 Ruski državni mediji ne mogu da se reklamiraju preko Fejsbuka

Fejsbuk je zabranio ruskim državnim medijima da se reklamiraju na ovoj američkoj društvenoj mreži, izjavio je danas šef protokola za bezbednost Fejsbuka Natanijel Glajher, javlja agencija TASS.

07.40 Reakcije stranih ambasada u Srbiji

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je stav Srbije o Ukrajini koji je sinoć u obraćanju naciji ponovio predsednik Srbije.

Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici

07.34 Rusija prekida i saradnju u svemirskom programu

Ruska svemirska agencija suspenduje saradnju sa Evropom kada su u pitanju lansiranja sa kosmodroma u Kuruu, u Francuskoj Gvajani.

Povlači i osoblje, piše Sputnik.

07.25 Nove sankcije ruskoj strani

Velika Britanija je uvela sankcije Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu zbog situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog Forin ofisa.

07.20 Gubici na ukrajinskoj strani

Kako javlja Sputnik, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije, ruska vojska je uništila 821 vojna cilja na teritoriji Ukrajine.

07.05 Ginuli civili u regionu Donbasa

Sedam civila stradalo je prethodnog dana, a više od 15 njih ranjeno je u dejstvima Ukrajine na teritoriiji samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, javlja Sputnik.

Samoproglašena republika Donjecka prijavila je 61 incident na teritoriji koju kontroliše. Oštećeno je, navode, više od 50 stambenih objekata u Donjecku i Gorlovsku.

07.03 Ukrajina tvrdi: Ubijeno 3.500 ruskih vojnika

Kako je saopštila zvanična Ukrajina, do sada je u sukobu u ovoj zemlji poginulo 3.500 ruskih vojnika.

Na fejsbuk stranici ukrajinske vojske, objavljeno je da je zarobljeno još oko 200 vojnika.

Dodali su da je Rusija izgubila i 14 aviona, 8 helikoptera i 102 tenka.

Kako javlja BBC, nije moguće nezavisno proveriti ove tvrdnje, a Rusija nije do sada priznala da je imala gubitaka u sukobu.

06:41 "Ne napuštajte skloništa, vode se aktivne borbe na ulicama Kijeva"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine upozorilo je građane da se vode aktivne borbe na ulicama prestonice. Apelovano je na građane da ostanu mirni i da ne puštaju skloništa.

06:30 Ukrajina: Gađali su nas iz pravca Crnog mora

Ukrajinska vojska tvrdi da su krstareće rakete ispaljene na Ukrajinu iz pravca Crnog mora. Tvrde da su gradovi Sumi, Poltava i Mariupolj raketirani.

06:17 Zelenski odbio da napusti Ukrajinu

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

SkyNews javlja da je Ukrajinski predsednik odbio predlog SAD da se evakuiše iz Ukrajine. Američki obaveštajni zvaničnik, koji je upoznat sa razgovorom, kaže da je Zelenski odbio da se evakuiše iz Kijeva uz reči: "Borba je ovde, treba mi municija, ne prevoz".

06:15 Oboren ruski avion?

Američke vlasti su saopštile da je oboren još jedan ruski Iljušin Il-76, vojni transportni avion. Letelica je navodno oborena kod Bele Crkve, koja se nalazi na oko 80 kilometara južno od Kijeva.

06:06 DPR: Presreli smo dve rakete, ima oštećenih zgrada

Narodna republika Donjeck saopštila je da je u subotu ujutru presrela dve rakete na teritoriji Donjecka.

- Rano ujutru protivvazdušne snage presrele su dve taktičke rakete čiji sistemi nisu radili. Stambene zgrade su oštećene - navodi se u saopštenju.

05:56 Uništen ruski tenk?

Ukrajinska vojska saopštila da je uništeno nekoliko neprijateljskih vozila na području Kijeva.

- Prema prvim informacijama, uništena su dva automobila, dva kamiona sa municijom, i jedan tenk - saopštili su Ukrajinci.

Ove informacije nisu potvrđene.

05:50 Pucnjava se čuje u prestonici

Američki CNN javlja da se u Kijevu oko 5.45 po lokalnom vremenu čula pucnjava u blizini gradskog centra.

04:20 Ambasada SAD: Odmah nađite sklonište

Ambasada SAD u Ukrajini upozorila svoje državljane da se situacija pogoršava i da odmah pronađu najbliže sklonište.

03:50 Eksplozije odjekuju u Kijevu

Više eksplozija se čulo u ukrajinskoj prestonici. Navodno su eksplozije uočene na severozapadu grada, gde je stacionirana i jedna vojna baza.

Bonus video:

00:30

Ogromna eksplozija u Kijevu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.