4 ČLANICE NATO POKRENULE "ČLAN 4" UGOVORA: Aktiviran svega 6 puta od formiranja ALIJANSE, a evo šta to ZNAČI!
NATO, Foto: Profimedia

PADAJU ODLUKE

4 ČLANICE NATO POKRENULE "ČLAN 4" UGOVORA: Aktiviran svega 6 puta od formiranja ALIJANSE, a evo šta to ZNAČI!

Prema informacijama sa sajta NATO, konsultacije definisane Članom 4 mogu da dovedu do zajedničke akcije 30 država članica

Objavljeno:

Članice NATO saveza: Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija pokrenuli su tzv. "član 4" NATO ugovora i tako inicirali konsultacije unutar alijanse, a povodom ruskog napada na Ukrajinu.

Ovaj član znači da će se sve strane konsultovati zajedno, kadgod je potrebno, o mišljenjima svake od njih, a koja se tiču teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti ili bezbednosti svake od strane.

Prema informacijama sa sajta NATO, konsultacije definisane Članom 4 mogu da dovedu do zajedničke akcije 30 država članica.

Ovaj član aktiviran je svega šest puta od formiranja NATO saveza 1949. godine. Najčešće je za njim posezala Turska i to poslednji put februara 2020. nakon što je određen broj vojnika ove zemlje ubijen prilikom napada sirijskih vladinih snaga.

1 / 5 Foto: Profimedia

Turska je ovaj član aktivirala i 2015. godine, kako bi informisala alijansu o odgovorima usled terorističkih napada u zemlji, dva puta 2012. godine pošto je u Siriji oboren turski avion, kao i kada je došlo do smrti turskih civila zbog sirijskog granatiranja.

To se dogodilo i 2003. godine, kada je Turska od alijanse zatražila pomoć u zaštiti populacije tokom rata u susednom Iraku.

NATO je dva puta u ovim slučajima poslao pomoć, i to u slučaju zaštite od sirijskih napada 2012. i tokom rata u Iraku.

I Poljska je bila aktivirala ovaj član 2014. tokom ukrajinske krize. Sastanak je rezultirao naporima da se članice zajedno suprotstave izazovima.

Član 4 je odnoven od člana 5, koji predstavlja izjavu da se napad na jednu članicu tretira kao napad na sve članice NATO.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.