Ovako će izgledati vanredno stanje u Ukrajini!
Zelenski, Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

parlament prelomio!

Ovako će izgledati vanredno stanje u Ukrajini!

Vanredno stanje dozvoljava vlastima da blokiraju skupove i zabranjuju političke partije i organizacije "u interesu nacionalne bezbednosti i javnog reda“

Objavljeno:

Ukrajinski parlament je na predlog predsednika Volodimira Zelenskog izglasao zakon kojim se proglašava vanredno stanje, koje će se odnositi na celu Ukrajinu, ali ne i proruske separatističke regije Donjeck i Lugansk. Što takvo vanredno stanje znači?

Prvi korak je, kao što je Zelenskij juče najavio u obraćanju naciji, da će Ukrajina u vojnu služnu pozvati i rezerviste. Bi-Bi-Sijeva dopisnica iz Kijeva Miroslava Petsa navodi kako zna puno muškaraca i žena koje su danas pozvani da se jave u vojne kancelarije.

Treba napomenuti da vanredno stanje nije isto što i vojna uprava, navodi Bi-Bi-Si, iako ni ta opcija nije isključena. Kako je danas potvrdio visoki državni zvaničnik nacionalnog Saveta za bezbednost i obranu, vojna uprava mogla bi da se uvede ukoliko dođe do totalne invazije ruske vojske.

Ukrajinci, navodi Bi-Bi-Sijeva dopisnica, "ne bi trebalo da preterano osete proglašenje vanrednog stanja" - ono ukrajinskim vlastima daje ovlasšćenja da zaštite populaciju i državu od moguće krize.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nacrt dokumenta, koji je videla novinska agencija Rojters, uvodi proveru ličnih dokumenata i daje vladi ovlašćenje da uvede policijski čas ako je potrebno.

Prema nacrtu, Ukrajina bi mogla da uvede ograničenja na niz digitalnih i radio komunikacionih usluga, za koje vlada proceni da bi moglie da "destabilišu" situaciju, dok vojnim rezervistima neće biti dozvoljeno da napuste zemlju.

Vanredno stanje takođe omogućava vlastima da uvedu posebne režime ulaska i izlaska u zemlju, kao i "specijalne propise" za širenje informacija onlajn.

Vanredno stanje dozvoljava vlastima da blokiraju skupove i zabranjuju političke partije i organizacije "u interesu nacionalne bezbednosti i javnog reda“.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.