"BRITANCI SU BILI TOPOVSKO MESO, SETITE SE JURIŠA LAKE KONJICE!": Moskva odgovorila na komentare Londona! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

lekcija iz istorije

"BRITANCI SU BILI TOPOVSKO MESO, SETITE SE JURIŠA LAKE KONJICE!": Moskva odgovorila na komentare Londona! (VIDEO)

„Preporučujemo da britansko vojno osoblje pomno proučava ne samo geografiju Rusije već i njenu istoriju, kako ne bi pogrešno tumačili zajedničku vojnu istoriju svojim životima zarad slabo obrazovanih britanskih političara“, zaključio je Konašenkov

Objavljeno:

Odgovarajući na komentare britanskog ministra odbrane Bena Volasa u sredu u kojima se pominje Krimski rat iz 19. veka, rusko ministarstvo odbrane pozvalo je svoje kolege u Velikoj Britaniji da razjasne svoje znanje o istorijskim činjenicama.

Komentarišući eskalaciju tenzija u Ukrajini, Volas – bivši pripadnik Škotske garde – prizvao je epizodu Krimskog rata 1853-56, kada su se Britanija i Francuska udružile sa Otomanskom Turskom kako bi izvršile invaziju na Krim. Rekao je da su Britanci tada „udarili sa leđa cara Nikolaja Prvog” i „uvek možemo to ponovo”.

Bitka kod Balaklave u oktobru 1854. godine ušla je u istorijske knjige, rekao je u sredu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, ali „uopšte ne zahvaljujući tvrdoglavosti škotskog 93. puka, o kome je Volas tako neprikladno govorio“. Jedino herojsko delo jedinice bilo je to što nisu pobegli od ruske konjice kao svi ostali, dodao je on. Pretrpeli su krvave gubitke, ali nisu obezbedili pobedu, rekao je Konašenkov, misleći na epizodu koja je postala poznata kao Tanka crvena linija zbog grimizne uniforme Škotske garde.

Konašenkov je dodao da je razlog zbog kojeg je bitka bila nezaboravna „legendarno uništenje istog dana od strane ruskih artiljeraca za samo 20 minuta cele aristokratske engleske brigade lake konjice pod komandom lorda Kardigana“ – zloglasnog jurišnika.

Koncept „topovskog mesa“ je tog dana ušao u leksikone i vojne udžbenike sveta zahvaljujući britanskoj vojsci, rekao je ruski general.

Samoubilački frontalni napad na ruske artiljerijske položaje od oko 600 konjanika, koji je počeo pogrešno protumačenim naređenjem, rezultirao je 110 mrtvih i još 161 ranjenim. Alfred Lord Tenison obeležio je optužbu u pesmi samo šest nedelja kasnije, i ona je ušla u istoriju kao jedna od najgorih grešaka britanske vojske pre Prvog svetskog rata.

Konašenkov je takođe izneo prošlonedeljni gaf Volasove koleginice iz Forin ofisa Liz Trus, koja je odgovorila na trik pitanje o dva regiona koji su oduvek istorijski bili u Rusiji rekavši da Velika Britanija „nikada“ neće priznati tu činjenicu.

„Preporučujemo da britansko vojno osoblje pomno proučava ne samo geografiju Rusije već i njenu istoriju, kako ne bi pogrešno tumačili zajedničku vojnu istoriju svojim životima zarad slabo obrazovanih britanskih političara“, zaključio je Konašenkov.

(Espreso / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.