HONGKONG NAJAVIO TESTIRANJE CELE POPULACIJE NA KORONA VIRUS: Bore se sa najgorom epidemijom izazvanom OMIKRONOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

HONGKONG NAJAVIO TESTIRANJE CELE POPULACIJE NA KORONA VIRUS: Bore se sa najgorom epidemijom izazvanom OMIKRONOM!

Nalog za testiranje širom grada dolazi nakon što su vlasti kontinentalne Kine prošle nedelje poslale epidemiologe i zdravstvene radnike da pomognu u obuzdavanju epidemije u poluautonomnom kineskom gradu

Objavljeno:

Hongkong će u martu testirati celu svoju populaciju od 7,5 miliona stanovnika na korona virus, rekao je danas lider grada koji se bori sa najgorom epidemijom izazvanom omikron sojem.

Izvršna direktorka Hongkonga Keri Lam (Carrie) rekla je da će stanovništvo biti testirano tri puta u martu i da će kapacitet testiranja biti povećan na milion ili više osoba dnevno.

"Pošto imamo populaciju od oko 7 miliona ljudi, testiranje će trajati oko sedam dana", rekla je ona.

Hongkong je prijavio oko 5.000 novih infekcija korona virusom dnevno od 15. februara što preti da optereti njegov zdravstveni sistem. Otkako je trenutni rast broja inficiranih počeo početkom godine, grad je zabeležio gotovo 54.000 infekcija i 145 smrtnih ishoda.

1 / 9 Foto: Profimedia

Nalog za testiranje širom grada dolazi nakon što su vlasti kontinentalne Kine prošle nedelje poslale epidemiologe i zdravstvene radnike da pomognu u obuzdavanju epidemije u poluautonomnom kineskom gradu.

Hongkong se u velikoj meri uskladio sa strategijom kontinentalne Kine nazvanom "nula kovida" koja ima za cilj potpuno suzbijanje epidemije, čak i kada mnoge druge države menjaju svoj pristup ka strategiji "život sa virusom".

Zaključavanje čitavih gradova uvedeno je u brojnim delovima Kine ali je Keri Lam rekla da se takva mera trenutno ne razmatra u Hongkongu jer nije realna i negirala da centralna kineska vlada daje uputstva Hongkongu kako da se nosi sa epidemijom.

"Ponavljam da centralna vlada nikada nije izdala nikakva uputstva o našem protivepidemijskom radu. Ona nudi podršku po potrebi ili na naš zahtev, ali, naravno, uvek ćemo razmenjivati stavove", rekla je Keri Lam.

1 / 8 Foto: Profimedia

Brz porast novih infekcija u gradu zapretio je da preplavi njegov zdravstveni sistem a zdravstveni zvaničnici su prošle nedelje rekli da je već popuneno 90 odsto kapaciteta bolnica i da su ustanove za izolaciju tj. prijem osoba pozitivnih na virus pune.

Aktuelne mere kao što je zabrana obedovanja u restoranima posle 18 sati, zabrana rada teretana i barova i zabranja letova iz zemalja koje su klasifikovane kao visoko rizične biće produžene do 20. aprila. Grad se nada da će do početka marta povećati svoju stopu vakcinacije na 90 odsto.

Danas je najavljen raniji završetak školske godine i pomeranje uobičajenih letnjih raspusta u julu i avgustu za mart i april kako bi škole mogle da se pretvore u objekte za testiranje, izolaciju i vakcinaciju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.