EVROPA SPREMA SANKCIJE ZA 351 RUSKOG POSLANIKA? Prvi paket već u toku dana
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

sankcije

EVROPA SPREMA SANKCIJE ZA 351 RUSKOG POSLANIKA? Prvi paket već u toku dana

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Tviteru da će prvi paket sankcija biti predstavljen u toku današnjeg dana

Objavljeno:

Prema saznanjima CNN-a, Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove predstavile su predlog sankcija državama članicama EU nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Kako se navodi u tekstu CNN-a, sankcijama će biti obuhvaćene osobe i entiteta, uključujući političke ličnosti, vojno osoblje za koje EU smatra da su povezani sa „ilegalnim aktivnostima“.

Sankcije će biti uvedene 351 ruskom poslaniku koji su glasali za priznanje nezavisnost Donjecka i Luganska, a njima će biti obuhvaćeno i jedanaestoro poslanika koji su predložili postavljanje ruskih trupa u ove nepriznate republike.

Podsetimo, nakon odluke Vladimira Putina da prizna nezavisnost samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zapadni lideri najavili su set sankcija Rusiji.

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Tviteru da će prvi paket sankcija biti predstavljen u toku današnjeg dana.

Sa reči na dela prvi je prešao američki predsednik Džozef Bajden koji je potpisao ukaz kojim se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa samoproglašenim republikama.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da Nemačka neće nastaviti sa projektom Severni tok 2. Umesto toga, Nemačka će se posvetiti pronalaženju drugih izvora elektične energije u slučaju da Rusija zaista prekine dotok gasa ka Evropi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Naposletku, britanski premijer Boris Džonson saopštio je da ta zemlja odmah uvodi sankcije koje targetiraju pet ključnih ruskih banaka i tri oligarha bliska Kremlju.

Bonus video:

05:13

PLAĆENICI IZ ALBANIJE, KOSOVA I BiH SE REGRUTUJU ZA RAT U UKRAJINI! Ko su tzv. PSI RATA koji se spremaju za ukrajinsko bojište?

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.