"ONI TREBA DA SEDNU I DOGOVORE MERE POTREBNE ZA REŠAVANJE SUKOBA": Putin nakon sastanka sa Lukašenkom
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

RUSKI LIDER

"ONI TREBA DA SEDNU I DOGOVORE MERE POTREBNE ZA REŠAVANJE SUKOBA": Putin nakon sastanka sa Lukašenkom

On je rekao da su i on i Lukašenko saglasni da je garancija za uspostavljanje mira u Ukrajini i spuštanje tenzija implementacija sporazuma iz Minska

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas nakon sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom da je, kao jedan od tri garanta sporazuma iz Minska iz 2015. o ukrajinskom miru, Rusija redovno pozivala Kijev da primeni dogovorene mere mirovnog plana, uključujući izmene ustava zemlje kojima bi se otcepljenim regionima Donbasa dala široka autonomija.

- Kijev treba da sedne za pregovarački sto sa liderima samoproglašenih republika Donbasa i dogovori mere potrebne za rešavanje sukoba, i što pre to bolje - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da su i on i Lukašenko saglasni da je garancija za uspostavljanje mira u Ukrajini i spuštanje tenzija implementacija sporazuma iz Minska.

ALeksandar Lukašenko, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL

- Sve što Kijev treba da uradi jeste da sedne za pregovarački sto i da se dogovori o političkim, vojnim, ekonomskim i humanitarnim merama da reši ovaj konflikt - istakao je Putin.

Ipak, kako je istakao, u ovom trenutku "nažalost, svedočimo pogoršanju situaciju u Donbasu".

ALeksandar Lukašenko, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL

- Proces nagodbe je i dalje u zastoju. Uprkos svim našim naporima i kontaktima na nivou savetnika lidera zemalja Normandijskog formata (Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske), naše konsultacije o ovom pitanju sa partnerima nisu pomogle - rekao je predsednik Rusije.

Kijev, sugerisao je Putin, "odbija da se pridržava sporazuma iz Minska i kategorički odbija direktan dijalog sa samoproglašenim republikama".

- To u suštini sabotira sprovođenje sporazuma o izmenama ustava, u vezi sa posebnim statusom Donbasa, lokalnim izborima i amnestijom - rekao je Putin.

1 / 9 Foto: Profimedia

Podsetimo, situacija na liniji kontakta između Ukrajine i samoproglašenih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) dosta se pogoršala.

Poslednjih dana stižu vesti o međusobnim optuživanjima Kijeva i proruskih snaga u vezi sa ispaljivanjem granata. Ranije u toku dana, ukrajinska vojska je saopštila da je "zabeležila 60 kršenja primirja od strane proruskih snaga u poslednja 24 sata, pri čemu je jedan vojnik povređen. Proruske snage su prethodno optužile Kijev da su rano jutros "artiljerijom i minobacačima napali njihove položaje u tri odvojena incidenta", o čemu je izvestila novinska agencija Interfaks.

Danas je lider Narodne republike Donjeck Denis Pušilin pozvao je građane samoproklamovane republike da hitno krenu za Rusiju. On je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da uskoro naredi napad na region Donbasa te je, kako je rekao Pušilin, otpočela masovna evakuacija stanovništva u Rusiju.

Sastanak Putina i Lukašenka usledio je na kraju nedelje pune tenzija, i predviđanja zapadnih zvaničnika i medija da će Moskva započeti „invaziju“ na Ukrajinu. Moskva je više puta odbacila tvrdnje o invaziji kao izgovor da NATO pojača svoj vojni otisak u zemljama koje okružuju Rusiju.

1 / 5 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.