TENZIJE NE JENJAVAJU! Zaharova otkrila zašto je Rusija proterala zamenika američkog ambasadora
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

jasno

TENZIJE NE JENJAVAJU! Zaharova otkrila zašto je Rusija proterala zamenika američkog ambasadora

Gorman je američki diplomata specijalizovan za bezbednost, prema njegovoj biografiji

Objavljeno:

Rusija je proterala drugog najvišeg diplomatu u američkoj ambasadi kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz SAD, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom kasno u četvrtak.

Zamenik šefa američke misije u Moskvi Bart Gorman je proteran bez ikakvog opravdanja, što Bajdenova administracija smatra eskalacionim potezom, saopštio je Stejt department u četvrtak. To se dogodilo dok su Rusija i SAD u napetom sukobu oko Ukrajine, za koju SAD kažu da se plaše da Moskva planira invaziju.

- Američkom diplomati je zaista naređeno da napusti Rusiju, ali striktno kao odgovor na nerazumno proterivanje ministra-savetnika naše ambasade u Vašingtonu, uprkos njegovom statusu vodećeg zvaničnika - objasnila je Zaharova.

- Još jednom ponavljamo: masovna proterivanja diplomata i rastući "rat viza" nisu naš izbor - rekla je ona.

1 / 5 Foto: Profimedia

Podsetimo, proterivanje Barta Gormana usledilo je mesec dana nakon što je Vašington rekao ruskim diplomatama u ambasadi u Sjedinjenim Državama da napuste zemlju. Američki Stejt department obrazložio je odluku time da je više od 50 diplomata i njihovih porodica moralo da ode zbog isteka viza. Moskva je, zauzvrat, nazvala taj potez proterivanjem.

Gorman je američki diplomata specijalizovan za bezbednost, prema njegovoj biografiji. Prethodno je radio kao zamenik pomoćnika sekretara i pomoćnik direktora za istrage i analizu pretnji (TIA) u Birou za diplomatsku bezbednost odeljenja.

Takođe je bio postavljen kao službenik za bezbednost u brojnim američkim diplomatskim misijama širom sveta, uključujući Rusiju, Irak, Jordan, Kinu, Kazahstan i Jermeniju.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.