"TUŽNO I UZNEMIRUJUĆE": Neprihvatljiv ispad ILONA MASKA, izvršni direktor Tesle na meti OŠTRIH OSUDA!
Ilon Mask, Foto: Profimedia

UZNEMIRUJUĆE

"TUŽNO I UZNEMIRUJUĆE": Neprihvatljiv ispad ILONA MASKA, izvršni direktor Tesle na meti OŠTRIH OSUDA!

Šef Tesle takođe je u četvrtak optužio američkog finansijskog regulatora da ga je ciljao "kampanjem uznemiravanja“, za koju je rekao da je osmišljena da "ohladi" njegove kritike na račun američke vlade

Objavljeno:

Muzej Aušvic-Birkenau kritikovao je Elona Maska zbog upoređivanja kanadskog premijera Džastina Trudoa sa Adolfom Hitlerom.

Izvršni direktor Tesle objavio je na Tviteru mem koji prikazuje Hitlerovu fotografiju sa rečima "Prestani da me porediš sa Džastinom Trudoom“ iznad slike i "Imao sam budžet“ ispod. Tvit je kasnije obrisan.

Maskovo korišćenje Hitlerovog lika dokaz je "nepoštovanja sećanja na sve žrtve i povređuje mnoge ljude“, saopštio je muzej Aušvic-Birkenau, koji se nalazi na mestu nacističkog koncentracionog logora u kojem je tokom Drugog svetskog rata ubijeno 960.000 ljudi.

"Korišćenje lika Adolfa Hitlera i iskorišćavanje tragedije svih ljudi koji su patili, bili poniženi, mučeni i ubijeni od strane totalitarnog režima nacističke Nemačke koji je on stvorio je tužno i uznemirujuće“, tvitovao je muzej u odgovoru Masku.

Američki jevrejski komitet saopštio je da je milijarderov tvit neprihvatljiv i zatražio od njega da se izvini. "Još jednom, Ilon Musk je izuzetno loše procenio pozivajući se na Hitlera da istakne poentu na društvenim medijima. On mora da zaustavi ovo neprihvatljivo ponašanje“, navodi se.

"Mask možda veruje da je postavljanje mema koji upoređuje Džastina Trudoa sa genocidnim diktatorom koji je istrebio milione prikladan način da se kritikuje politika sa kojom se ne slaže. Nije. Nikad nije. Mask mora da se izvini i pronađe druge načine da izrazi svoje nezadovoljstvo", dodaju iz komiteta.

Mask nije odgovorio na ove kritike ali je objavio još jedan tvit u kojem predlaže pratiocima da pročitaju knjigu o ekonomskoj istoriji nacističke Nemačke radi "dubokog objašnjenja“, prenosi Gardijan.

Najbogatiji čovek na svetu, koji je "težak" 236 milijardi dolara, kontroverzni mem je objavio posle izveštaja da su kanadske vlasti naredile bankama da blokiraju donacije kriptovaluta organizatorima konvoja slobode, demonstrantima koji se protive kovid merama i obaveznoj vakcinaciji.

Mask je često govorio u korist protesta kanadskih kamiondžija. Prošlog meseca je objavio fotografiju dugačkog reda kamiona i tvitovao: "Kanadske kamiondžije vladaju”. U drugom postu je rekao: "Ako kanadska vlada guši mirne proteste, tu leži fašizam".

Šef Tesle takođe je u četvrtak optužio američkog finansijskog regulatora da ga je ciljao "kampanjem uznemiravanja“, za koju je rekao da je osmišljena da "ohladi" njegove kritike na račun američke vlade.

U sudskom podnesku, njegovi advokati su optužili Komisiju za hartije od vrednosti da "cilja na Maska i Teslu zato što je Mask i dalje otvoreni kritičar vlade" i da se "čini da su ogromni napori SEC-a sračunati na smanjenje njegovog ostvarivanja prava na prvi amandman”.

Podnošenje zahteva deo je Maskovog pokušaja da ubedi SEC da podeli 40 miliona dolara kazni koje su on i Telsa platili regulatoru zbog obmanjujućih tvitova 2018.

1 / 5 Foto: Profimedia

SEC je tužio Maska nakon što je na Tviteru objavio da ima "osigurano finansiranje“ da svoju kompaniju za proizvodnju električnih automobila skine sa javnog tržišta po ceni od 420 dolara po akciji. U stvarnosti, otkup nije bio blizu tolikom.

Tesla i Mask su se nagodili tako što su se dogovorili da svako plati kaznu od 20 miliona dolara i da dopusti advokatima proizvođača automobila da stave veto na njegove tvitove ako bi oni mogli da utiču na cenu akcija. Maskov advokat rekao je da se SEC obavezao da će vratiti 40 miliona dolara akcionarima Tesle, ali da to još nije uradio.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.