NEOČEKIVANI PROBLEM! Pokrenuta ISTRAGA za 416.000 Teslinih vozila
Ilustracija, Foto: Profimedia

FORMALNO

NEOČEKIVANI PROBLEM! Pokrenuta ISTRAGA za 416.000 Teslinih vozila

Preliminarna procjena je prva faza, nakon koje NHTSA može da objavi formalnu naredbu za opoziv automobila

Objavljeno:

Američka Nacionalna administracija za saobraćajnu bezbjednost (NHTSA) saopštila je danas da otvara formalnu istragu o 416.000 "Teslinih" vozila zbog neočekivanog aktiviranja kočnica u okviru sistema "autopilot".

Preliminara istraga obuhvata "model tri" i "model ipsilon" koji su proizvedeni 2021. i 2022. godine u SAD nakon što su stigle 354 žalbe u prethodnih devet meseci.

NHTSA navodi da su ova vozila opremljena sistemom "autopilot", koji je u stanju da sam koči i upravlja vozilom unutar saobraćajne trake.

1 / 10 Foto: Aleksandra Čolić, Marko Nikolić

"Podnosioci žalbi ukazuju da brzo usporavanje može da se desi bez upozorenja, nasumično i često uzastopno u jednom ciklusu vožnje", navodi se u saopštenju.

Preliminarna procjena je prva faza, nakon koje NHTSA može da objavi formalnu naredbu za opoziv automobila.

Šef "Tesle" Ilon Mask u maju je rekao da će prestankom upotrebe radarskih senzora u djelimično automatizovanom sistemu biti riješeno pitanje takozvanog "fantomskog kočenja", na šta se vozači automobila ove marke odavno žale.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kompanija "Tesla", koja je ukinula odjeljenje za odnose sa medijima, za sada nije odgovorila na zahtjev da prokomentariše ove informacije

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.