"OSPORAVAJU TEMELJNE PRINCIPE MIROVNOG PORETKA": Berbok o zahtevima Rusije, podsećaju je na period Hladnog rata!
Analena Berbok, Foto: Profimedia

NEMAČKA MINISTARKA

"OSPORAVAJU TEMELJNE PRINCIPE MIROVNOG PORETKA": Berbok o zahtevima Rusije, podsećaju je na period Hladnog rata!

Berbok ističe i da najave Rusije o povlačenju trupa moraju da budu utemeljenje delima da bi u njih poverovala

Objavljeno:

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok komentarisala je situaciju u Ukrajini uoči početka Minhenske sigurnosne konferencije i optužila Rusiju da ugrožava sigurnost Evrope svojim zahtevima.

U saopštenju koje je predstavlja svojevrsnu dobrodošlicu zvaničnicima zemalja koje će učestvovati na Minhenskoj konferenciji, Berbok je poručila da Moskva mora da pokaže ozbiljne korake ka deeskalaciji.

„Raspoređivanjem trupa bez presedana na granici s Ukrajinom i zahtevima koji podsećaju na Hladni rat, Rusija osporava temeljne principe evropskog mirovnog poretka“, rekla je Berbok, piše Franc 24.

Berbok ističe i da najave Rusije o povlačenju trupa moraju da budu utemeljenje delima da bi u njih poverovala.

"Spremnost da se uključe u pregovore mora biti potkrepljena stvarnim ponudama za dijalog. Najavljeno povlačenje trupa mora biti potkrepljeno povlačenjem koje se može proveriti, a reafirmacije u vezi sporazuma iz Minska moraju biti potkrepljene stvarnom spremnošću za uključivanje u pregovore", ističe ministarka spoljnih poslova Nemačke.

Berbok je kako je dodala i da bi je za Rusiju gubitak to što ne koristi priliku i na učestvuje na konferenciji.

"Veliki je gubitak što Rusija ne koristi ovu priliku. Konferencija pruža priliku da razgovaramo o tome kako se još uvek možemo da se suprostavimo nasiljem i vojnoj eskalaciji", zaključila je Berbok.

1 / 5 Foto: Profimedia

Pored domaćina Nemačke, sastanku će prisustvovati i zvaničnici brojnih zemalja i organizacija. U Minhen bi tako trebalo da putuje i potpredsednica SAD-a Kamala Haris, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen, šef NATO-a Jens Stoltenberg kao i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

1 / 11 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.