Holandski premijer se izvinio Indoneziji za zločine nakon Drugog svetskog rata
Mark Ruteiz, Foto: EPA-EFE/BART MAAT

izvinjenje

Holandski premijer se izvinio Indoneziji za zločine nakon Drugog svetskog rata

Procenjuje se da je u ratu ubijeno više od 100.000 Indonežana i oko 5.000 holandskih vojnika

Objavljeno:

Holandski premijer Mark Rute izvinio se Indoneziji nakon što je studija pokazala da je holandska vojska koristila sistemsko nasilje, uključujući i protiv civilnog stanovništva, tokom rata za nezavisnost Indonezije 1945-49. godine.

"Za sistematsko i široko rasprostranjeno ekstremno nasilje sa holandske strane tih godina i dosledno gledanje u drugu stranu prethodnih vlada, duboko se izvinjavam narodu Indonezije danas u ime Vlade", rekao je Rute danas u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Naglasio je da vlada preuzima punu odgovornost za "kolektivni neuspeh".

Ratne zločine u tadašnjoj koloniji holandske Indije prećutno je tolerisalo političko i vojno rukovodstvo, navodi se u studiji tri holandska istraživačka instituta, najsveobuhvatnijoj studiji te vrste koja je objavljena ranije u toku dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.Vlada u Hagu je tvrdila da je bilo samo izolovanih napada i da se vojska generalno ponašala korektno.

Istraživači su zaključili da to više nije kredibilan stav jer je, prema njihovim nalazima, na svim nivoima vojska bila spremna da ignoriše "pisane i nepisane norme zakona".

1 / 9 Foto: Profimedia

Procenjuje se da je u ratu ubijeno više od 100.000 Indonežana i oko 5.000 holandskih vojnika.

Jedan od šefova istrage, Gert Oostindi, govorio je na holandskom radiju u četvrtak o širokom spektru nasilja: "mučenje, zlostavljanje tokom ispitivanja, pucanje u zarobljene vojnike i civile bez suđenja, sela zapaljena".

Indonezija je proglasila nezavisnost posle skoro 350 godina kolonijalne vladavine, na kraju Drugog svetskog rata, nakon čega je Holandija poslala trupe u jugoistočnu Aziju.

Izveštaji o nasilju i masakrima bili su prisutni već duže vreme, ali je vlada naručila stručnu istragu tek 2017. godine.

Studiju su sproveli Kraljevski holandski institut za studije jugoistočne Azije i Kariba (KITLV), Holandski institut za vojnu istoriju (NIMH) i Instituta za studije rata, holokausta i genocida.

Bonus video:

16:20

VEČERNJI DNEVNIK 17.02.2022.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.