Izrael neće sarađivati sa komisijom za istragu kršenja prava Palestinaca
Izrael, Foto: Profimedia

odluka

Izrael neće sarađivati sa komisijom za istragu kršenja prava Palestinaca

Jevrejska država je takodje više puta odbijala međunarodne pozive za istragu odnosa prema Palestincima

Objavljeno:

Izrael je danas zvanično objavio da neće saradjivati sa specijalnom komisijom Saveta za ljudska prava UN u Ženevi, osnovanom da se istraži nasilan odnos prema Palestincima, navodeći da je istraga i predsedavajuća tog tela Navi Pilaj (Pillay) pristrasna.

Ova odluka je još više pogoršala ionako napete odnose Izraela i Saveta za ljudska prava.

1 / 4 Foto: Profimedia

U pismu upućenom predsedavajućoj saveta je navedeno da "nema razloga za verovanje da će odnos saveta i komisije za istragu prema Izraelu biti razuman, jednak i nediskriminatorski".

Savet je osnovao tročlanu komisiju u maju prošle godine posle 11-dnevnog rata izmedju Izraela i ekstremista Hamasa u pojasu Gaze, u kome je poginulo 260 Palestinaca, uključujući desetine žena i dece. U Izraelu je poginulo 14 ljudi.

U to vreme je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele (Michelle Bachellet) rekla da izraelske akcije, uključujući udare iz vazduha na civilna područja, možda predstavljaju ratne zločine.

Od tada je više međunarodnih organizacija za ljudska prava, reklo da, kako se čini, izraelski napadi predstavljaju ratne zločine.

Bašele i Hjuman rajts voč (Human Rigihts Watch) su takodje rekli da nasumična raketna vatra na izraelske gradove predstavlja kršenje međunarodnih zakona rata.

Izrael krivi Hamas, vladajući u pojasu Gaze, za civilne žrtve i tvrdi da ta islamska organizacija koristi stambena područja za vojne aktivnosti.

Komisija međutim neće istraživati samo taj rat već i kršenja prava i zloupotrebe u Izraelu, Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski lideri već dugo optužuju UN,a posebno Savet za ljudska prava za pristrasnost.

Izrael je jedina zemlja na svetu o kojoj se diskutuje na svakoj sednici saveta i ona tvrdi da su u savetu zemlje koje ne poštuju ljudska prava ili su otvoreno neprijateljske prema njoj.

Kina, Kuba, Eritreja, Pakistan, Venecuela i mnoge arapske zemlje su u savetu sa 47 članica.

Jevrejska država je takodje više puta odbijala mešunarodne pozive za istragu odnosa prema Palestincima.

Međunarodni krivični sud u Hagu je otvorio istragu mogućih izraelskih ratnih zločina za koju Izrael kaže da je motivisana antisemitizmom, te da je deo medjunarodne kampanje da ga delegitimiše.

Izraelski ambasadorka u UN u Ženevi Meirav Eilon Šahar napisala je u pismu predsedavajućoj saveta da će komisija za istragu biti "još jedno tužno poglavlje u nastojanjima da se demonizuje država Izrael".

Ambasadorka je u pismu navela i da je Pilaj, bivša južnoafrička sudija podržala sramotno označavanje Izraela zemljom aparthejda i medjunarodni bojkot protiv Izraela koji predvode Palestinci.

Pilaj je krajem decembra poslala pismo vladi Izraela tražeći da preispita stav o nesaradnji sa komisijom za istragu.

U pismu je navedeno da je potrebno da komisija poseti Izrael i okupirane palestinske teritorije i traženo da to bude krajem mata.

Ambasadorkino pismo pokazuje da komisiji to neće biti dozvoljeno i da vlada Izraela neće sarađivati.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.