SAD TVRDI: Rusija rasporedila još 7.000 vojnika na granici sa Ukrajinom
Ilustracija, Foto: Profimedia

strašno

SAD TVRDI: Rusija rasporedila još 7.000 vojnika na granici sa Ukrajinom

On je naveo da je vojska na granici i da ruski predsednik Vladimir Putin "može da povuče okidač danas, sutra ili sledeće nedelje"

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države tvrde da je Rusija povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000 uprkos izjavama Kremlja da povlači vojsku.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Asošijeted pres da Rusija nastavlja da širi lažne tvrdnje koje bi mogla da iskoristi kao izgovor za invaziju.

Kao primer je naveo izveštaje Kremlja o grobovima civila koje su navodno ubile ukrajinske snage, tvrdnje da SAD i Ukrajina razvijaju biološko i hemijsko oružje i da Zapad šalje gerilce da ubijaju Ukrajince.

Zvaničnik nije naveo nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

1 / 7 Foto: Profimedia

Rusko Ministarstvo obrane saopštilo je u petak da povlači deo vojnika posle vojnih vežbi koje su izazvale strah od neposredne invazije na Ukrajinu a kao dokaz objavilo video kako snage navodno napuštaju Krim.

"Nismo videli povlačenje", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) za Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

On je naveo da je vojska na granici i da ruski predsednik Vladimir Putin "može da povuče okidač danas, sutra ili sledeće nedelje".

Maksar tehnolodžis (Maxar Technologies), komercijalna kompanija za satelitske snimke koja je pratila nagomilavanje ruske vojske, prenela je da nove fotografije pokazuju pojačanu rusku vojnu aktivnost u blizini Ukrajine, uključujući izgradnju pontonskog mosta u Belorusiji na manje od šest kilometara od ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa takodje nije videla "povlačenje ruskih snaga", kao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Ne vidimo nikakve promene. Vidimo gomilanje vojnika koje se nije promenilo poslednjih nedelja", rekao je u sredu Zelenski.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.