ŠIROM NEPALA PROTESTI: Policija SUZAVCEM morala da RASTERA DEMONSTRANTE (VIDEO)
Protesti, Foto: Printscreen/Twitter/@Bibekmandl

HAOS

ŠIROM NEPALA PROTESTI: Policija SUZAVCEM morala da RASTERA DEMONSTRANTE (VIDEO)

Nepalski zvaničnici su saopštili da su upotrebili minimalnu silu da rasteraju oko 3.000 demonstranata iz malih komunističkih frakcija

Objavljeno:

Nepalska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da rastera demonstrante koji se protive infrastrukturnom programu koji finansiraju Sjedinjene Američke Države, izjavili su danas nepalski zvaničnici.

"Milenijum čelendž korporejšen" (MČ), američka vladina agencija za pomoć, pristala je 2017. godine da obezbedi donacije u iznosu od 500 miliona dolara za finansiranje projekta unapređenja dalekovoda električne energije i puteva u Nepalu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ta sredstva ne moraju da se vraćaju, a Vašington tvrdi da se ona daju bez ikakvih obaveza, dok sa druge strane, protivnici kažu da bi sporazum ugrozio lokalne zakone i suverenitet Nepala, jer Nepal ne bi imao dovoljan nadzor nad projektima.

Glavne političke stranke, uključujući one koje čine vladajuću koaliciju, podeljene su oko pitanja da li bi trebalo da se prihvati novac.

Nepalski zvaničnici su saopštili da su upotrebili minimalnu silu da rasteraju oko 3.000 demonstranata iz malih komunističkih frakcija.

- Koristili smo minimalnu silu kako bi sprečili demonstrante da marširaju do parlamenta - rekao je za Rojters portparol policije Bišnu Kumar.

Zvaničnik okruga Katmandu, Dipak Paudel rekao je da je 123 aktivista privedeno, a da je devet policajaca povređeno u okršaju.

- Nema izveštaja o većim povredama među demonstrantima - rekao je on.

Protivnici ovog sporazuma kažu da sredstva nisu u interesu Nepala.

Kako navodi britanska agencija, na veb stranici američke ambasade piše da je "500 miliona dolara grant, sa dodatkom, bez kamatnih stopa i bez skrivenih klauzula'' i da ''sve što Nepal treba da uradi je da se obaveže da će novac transparentno potrošiti za projekte koji su dogovoreni".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.