SERGEJ LAVROV I ENTONI BLINKEN RAZGOVARALI: Šefovi diplomatija supersila izneli svoje zahteve
Sergej Lavrov i Entoni Blinken, Foto: Profimedia

SASTANAK

SERGEJ LAVROV I ENTONI BLINKEN RAZGOVARALI: Šefovi diplomatija supersila izneli svoje zahteve

Šef ruske diplomatije istakao je ujedno neophodnost "nastavka saradnje" Moskve i Vašingtona radi smirivanja napetosti

Objavljeno:

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na "pragmatičan dijalog" o evropskoj bezbednosti, a Blinken je zatražio "proverljivu, verodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici, javljaju agencije.

Lavrov je u telefonskom razgovoru istakao da je agresivna retorika kojom se koriste Vašington i njegovi bliski saveznici "nedopustiva", pozivajući na pragmatičan dijalog o svim pitanjima koja zaokupljaju Rusiju, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije istakao je ujedno neophodnost "nastavka saradnje" Moskve i Vašingtona radi smirivanja napetosti.

Blinken je u razgovoru zatražio od ruskog kolege "proverljivu, verodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici, istaknuto je u saopštenju američkog Stejt Dipartmenta.

Telefonski razgovor dvojice šefova diplomatije usledio je u trenutku kada su Pariz, Berlin i NATO danas ocenili kao "pozitivan znak" najavu Moskve o delimičnom povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske granice.

Ruski šef države Vladimir Putin potvrdio je ranije danas na sastanku s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Rusija ne želi rat i ponovio poruku da su širenje NATO na istok i ukrajinski planovi o članstvu u tom evroatlanskom savezu pretnja za njegovu zemlju, podseća AFP.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.