UKINUTO ŠESTOMESEČNO VANREDNO STANJE U ETIOPIJI! Situacija se napokon smiruje
Etiopija, Foto: Profimedia

ODLUČENO!

UKINUTO ŠESTOMESEČNO VANREDNO STANJE U ETIOPIJI! Situacija se napokon smiruje

Glasanje je usledilo nakon što je Vlada Etiopije donela odluku o ranijem ukidanju vanrednog stanja navodeći kao razlog smirivanje konflikta

Objavljeno:

Etiopski poslanici izglasali su okončanje vanrednog stanja koje je trajalo dok se nastavljaju napori da dve sukobljene strane pregovaraju o okončanju rata na severu zemlje.

Glasanje je usledilo nakon što je Vlada Etiopije donela odluku o ranijem ukidanju vanrednog stanja navodeći kao razlog smirivanje konflikta.

Šestomesečno vanredno stanje, koje je ukinuto ovom odlukom parlamenta, uvedeno je u novembru kada su se pobunjenici iz regiona Tigraj koji se bore protiv etiopske vlade, približili glavnom gradu Adisu Ababi.

Povukli su se u Tigraj krajem decembra pod pritiskom vojne ofanzive potpomognute bombardovanjem dronovima koju je izvela vlada.

U vreme vanrednog stanja više hiljada ljudi iz Tigraja je uhapšeno, nezvanični su podaci prikupljeni od svedoka, advokata i aktivista za ljudska prava.

Mnogi su pušteni nakon preokreta u ratu u decembru.

Rat je izbio u novembru prošle godine posle višemesečnih političkih tenzija izmedju premijera Etiopije Abija Ahmeda i lidera Tigraja koji su godinama bili najuticajnija strana u vladi.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.