"NEĆE IM USPETI"! DESETINE HILJADA ETIOPLJANA NA ULICAMA ADIS ABEBE: Poslali jasnu poruku Amerikancima (FOTO/VIDEO)
Etiopija, Foto: Profimedia

protest

"NEĆE IM USPETI"! DESETINE HILJADA ETIOPLJANA NA ULICAMA ADIS ABEBE: Poslali jasnu poruku Amerikancima (FOTO/VIDEO)

Učesnici protesta bili su ogrnuti zastavama Etiopije, a mnogi su zahtevali da se druge države ne mešaju u unutrašnje stvari te zemlje

Objavljeno: 19:11h

Desetine hiljada Etiopljana okupile su se danas u Adis Abebi u znak podrške premijeru Abiju Ahmedu i njegovoj vladi, dok se bezbednosne snage bore protiv pobunjenika iz regiona Tigraja, koje prete da će ući u glavni grad.

Pojedini demonstranti su optužili američku administraciju, koja je među stranim silama koje su pozvale na prekid vatre nakon što su snage iz severnog regiona Tigraja, koje se protiv Ahmedove vlade bore već godinu dana, zauzele nekoliko gradova i zapretile da kreću ka Adis Abebi.

Etiopija
foto: Profimedia

Učesnici protesta bili su ogrnuti zastavama Etiopije, a mnogi su zahtevali da se druge države ne mešaju u unutrašnje stvari te zemlje.

- Žele da unište našu zemlju kao što su to učinili sa Avganistanom. Neće im uspeti - čulo se na protestu, prenosi Rojters.

Rat u Etiopiji, u kojem su ubijene hiljade ljudi i proterano više od dva miliona iz domova, intenzivirao se poslednjih nedelja.

Etiopija je 2. novembra proglasila šestomesečno vanredno stanje nakon što su snage iz severnog regiona Tigraja objavile da razmatraju pohod na glavni grad Adis Abebu. Objava u državnim medijima usledila je nakon što je premijer Abij Ahmed pozvao građane da uzmu oružje kako bi se odbranili od tzv Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF).

1 / 5 Foto: Profimedia

Snage TPLF su pre dva dana, zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje, sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.