TALIBANI KIDNAPOVALI BIVŠEG NOVINARA BBC-A? Njegovi nedavni članci bili upereni protiv njih, pritvoren u Kabulu?
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNI IZVEŠTAČ

TALIBANI KIDNAPOVALI BIVŠEG NOVINARA BBC-A? Njegovi nedavni članci bili upereni protiv njih, pritvoren u Kabulu?

U decembru je Nort napisao članak o izveštajima da se u Avganistanu događaju ubistva iz osvete

Objavljeno:

Endrua Norta, bivšeg novinara BBC-a, navodno su kidnapovali talibani u Kabulu. Nort je ratni izveštač, koji je izveštavao iz Bagdada i Bejruta, i radio je kao nezavisni novinar i sarađivao sa Ujedinjenim nacijama.

Njegovi nedavni članci bili su upereni protiv talibana, i u njima je pisao da ne postoji poverenje u novi režim zbog "impresije da su neodlučni" uz opasku da "rastu podele među talibanskim frakcijama“.

Bivši potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh optužio je talibane da su lažovi i rekao da ova otmica samo "ilustruje atmosferu u kojoj cvetaju korupcija, kriminal i podele u društvu".

U decembru je Nort napisao članak o izveštajima da se u Avganistanu događaju ubistva iz osvete. U članku koji je objavio New Lines Nort je naveo da je sve više izveštaja koji upućuju na to da se događaju ubistva iz osvete, kao i napadi, te da ti potezi "buše rupu" u obećanju o amnestiji koju su lideri talibana ponudili Avganistancima koji su radili za bivšu vlast.

- Sve ovo doprinelo je utisku o neodlučnosti i poricanju, usred izveštaja o rastućim podelama među talibanskim frakcijama. To se jasno pokazalo tokom nekoliko sedmica koje sam jesenas proveo putujući po Avganistanu, susrećući različite talibanske ličnosti i osmatrajući tamošnji svakodnevni život. Sve to doprinosi osećaju malaksalosti, uz zlokobni osećaj da će gore doći - naveo je Nort.

Talibani još nisu komentarisali tvrdnje da su odgovorni za otmicu Norta.

Visoki predstavnik UN za izbeglice potvrdio je da su dvojica novinara koji rade za Ujedinjene nacije pritvoreni u Avganistanu.

- Dvojica novinara i Avganistanci koji su radili sa njima zadržani su u Kabulu. Činimo se da rešimo situaciju - rekao je predstavnik i dodao da ne može da daje više komentara zbog čitave situacije.

1 / 10 Foto: Profimedia

Bezbednosno-obaveštajna agencija talibanske administracije, Nacionalna uprava za bezbednost, saopštila je da nema informacija o otmici, a nema ni naznaka šta je dovelo do pritvaranja.

UN su u više navrata podizale uzbunu i zbog nestalih aktivistkinja za prava žena poslednjih nedelja.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.