"NEĆEMO PRAVITI KOMPROMISE": Generalni sekretar NATO-a poslao jasnu poruku iz Rumunije!
Jens Stoltenberg, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

"NEĆEMO PRAVITI KOMPROMISE": Generalni sekretar NATO-a poslao jasnu poruku iz Rumunije!

Stoltenberg rekao da je ponovio svoj poziv Rusiji da ponovo sednu za pregovarački sto

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom u Konstanci, u vojnoj bazi u koju je rano jutros stigao prvi od tri američka konvoja.

Očekuje se da 1.000 američkih vojnika stigne u ovu zemlju, zbog sve većih tenzija u istočnoj Evropi i duž granice Rusije i Ukrajine, a Johanis je poručio da svet i Evropa prolaze kroz najgoru krizu od pada Gvozdene zastave.

Stoltenberg je poručio da se razmišlja o "dugoročnom prilagođavanju" stava NATO.

- To uključuje uspostavljanje borbenih grupa na jugoistoku alijanse, što znači Rumuniju, ali i druge zemlje u regionu Crnog mora - rekao je generalni sekretar.

Stoltenberg je naglasio da alijansa može da rasporedi više snaga u kratkom roku, i tvrdi da je kontinuirano "jačanje istočnog krila bio odbrambeni korak".

Stoltenberg je najavio i da će španski avioni danas biti prebačeni u Bugarsku.

On je rekao da će iduće nedelje biti održan sastanak ministara odbrane članica NATO na kojem će se razgovarati o daljem jačanju i prisustvu alijance u istočnoj Evropi. On je istakao da je Crno more od strateškog položaja za NATO.

Stoltenberg je istakao da je ponovo svoj poziv Rusiji da se što pre ponovo sastanu i ​​pozabave ključnim pitanjima za evropsku bezbednost, uključujući smanjenje rizika, transparentnost i kontrolu naoružanja.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- Ali NATO neće praviti kompromise u vezi sa osnovnim principima. Pravo svakog naroda da izabere svoj put. I naša sposobnost da zaštitimo i branimo sve saveznike. Nikada neće biti prvorazrednih i drugorazrednih članova NATO-a. Postoje samo NATO saveznici. Ujedinjeni kao jedan - poručio je Stoltenberg prilikom posete Rumuniji.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.