NEMA ODGOVORA! Lavrov poslao NATO-u pitanja o principima bezbednosti
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

ČEKAJU

NEMA ODGOVORA! Lavrov poslao NATO-u pitanja o principima bezbednosti

- Nema odgovora na ovu poruku od Zapada, ni od koga - rekao je taj izvor.

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Lavrov poslao je pitanja ministrima spoljnih poslova NATO-a, kao i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, o tome kako Alijansa razume princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je visokorangirani diplomatski izvor za RIA Novosti.

- Nema odgovora na ovu poruku od Zapada, ni od koga - rekao je taj izvor.

Dodao je da Moskva nastavlja da priprema "konsolidovan" odgovor SAD-u i NATO-u o bezbednosnim garancijama, a da se poruka Lavrova odnosi na to kako Zapad razume princip "nedeljivosti bezbednosti".

1 / 5 Foto: Profimedia

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško prethodno je danas izjavio da Rusija još nije SAD-u dostavila odgovor nakon što je Vašington prošle sedmice odgovorio na ruski predlog o bezbednosnim garancijama.

Njegova izjava usledila je pošto su pojedini mediji preneli da je iz američkog Stejt departmenta potvrđeno da je Moskva odgovorila nakon što su joj SAD i NATO dostavili odgovore na zahteve o garancijama bezbednosti.

- To nije tačno - rekao je Gruško za agenciju RIA Novosti. On je dodao da su odgovori SAD-u i NATO-u još u pripremi.

Moskva je krajem prošle godine SAD-u i NATO-u uputila predloge garancija za bezbednost, koji obuhvataju dalje neširenje NATO-a na istok, kao i to da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse. SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore, a Moskva je saopštila da te odgovore razmatra, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje - neširenje NATO-a na istok.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.