SAD POZVALA VLADU KANADE: Upotrebite svoja ovlašćenja i okončajte protest
Kanada, Foto: Profimedia

BLOKIRAN VAŽAN MOST

SAD POZVALA VLADU KANADE: Upotrebite svoja ovlašćenja i okončajte protest

Bela kuća je saopštila da su sekretari za unutrašnju bezbednost i za saobraćaj razgovarali sa kanadskim kolegama i pozvali ih da pomognu u rešavanju problema.

Objavljeno:

Američka administracija pozvala je Vladu Kanade da iskoristi svoja ovlašćenja i prekine blokadu kamiondžija koji protestuju zbog ograničenja uvedenih u zemlji u borbi protiv kovida-19, oni su blokirali granične prelaze a zaustavljen je protok auto-delova i druge robe izmedju dve zemlje. Kamiondžije od ponedeljka drže u blokadi saobraćaj ka Kanadi na mostu Ambasador koji povezuje Vindzor, u pokrajini Ontario, sa Detroitom što je primoralo automobilske kompanije da privremeno zatvore fabrike ili smanje proizvodnju.

Bela kuća je saopštila da su sekretari za unutrašnju bezbednost i za saobraćaj razgovarali sa kanadskim kolegama i pozvali ih da pomognu u rešavanju problema.

Federalni ministar javne bezbednosti Marko Mendičino zatražio je da se pošalje pojačanje kraljevske kanadske konjičke policije u Vindzor, Otavu i Kuts, u Alberti, gde je takodje blokirana granica.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u četvrtak uveče razgovarao onlajn sa liderima kanadske opozicije i rekao da je kontaktirao i gradonačelnika Vindzora.

Trudoova kancelarija je saopštila je da postoji spremnost da se "reaguje svim sredstvima koja su potrebna" da bi se prekinule blokade.

Konzervativni premijer Ontarija Dag Ford je zatražio od suda da se zamrznu milioni dolara donacija konvoju koje dobija preko sajta za finansiranje protestnog skupa. Ford je te proteste nazvao okupacijom.

Gradonačelnik Vindzora Dru Dilkens najavio je da će grad tražiti odgovarajuće sudske zabrane kako bi došlo do okončanja "okupacije".

"Ekonomska šteta je ogromna i mora joj se stati na kraj", rekao je on.

Most Ambasador je najprometniji američko-kanadski granični prelaz, preko koga se odvija 25 odsto ukupne trgovinske razmene izmedju dve zemlje.

1 / 4 Foto: Profimedia

Stotine demonstranata u kamionima paralisale su i ulice centra Otave a to traje skoro dve nedelje.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.