RUSKA VOJSKA SVE BLIŽE UKRAJINI? Isplivali novi SATELITSKI SNIMCI, evo šta pokazuju (FOTO/VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Alif News

NA POTEZU

RUSKA VOJSKA SVE BLIŽE UKRAJINI? Isplivali novi SATELITSKI SNIMCI, evo šta pokazuju (FOTO/VIDEO)

Veći deo te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima od 6. februara. Na snimcima se vide i tragovi odlazećih vozila

Objavljeno:

Novi satelitski snimci koje je dobio CNN pokazuju da je velika baza u kojoj su se nalazili ruski tenkovi, artiljerija i municija u blizini ukrajinske granice u velikoj meri ispražnjena, a oprema je očigledno premeštena mnogo bliže granici poslednjih dana.

Baza se nalazi u Jelnji, jugoistočno od grada Smolenska i nekih 260 kilometara od ukrajinske granice. Velike količine naoružanja prebačene su tamo krajem 2021. godine - uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila i lansera balističkih projektila.

Veći deo te opreme je sada nestao, prema radarskim satelitskim snimcima od 6. februara. Na snimcima se vide i tragovi odlazećih vozila.

Stiven Vud, viši direktor kompanije za satelitske snimke Maksar, rekao je za CNN: "Čini mi se da je značajna količina vozila (tenkova, samohodne artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa severoistočnog parkinga; dodatna oklopna vozila su otišla iz centralnog parkinga“.

Konrad Muzika, stručnjak za praćenje vojnih kretanja u kompaniji Rohan konsalting kaže da je ono što se dogodilo u Jelnji jedna od nekoliko "važnih promena u sastavu ruskih snaga i njihovim lokacijama“.

"Ulazimo u novu fazu gomilanja trupa gde vidimo da se unapred pozicionirane jedinice popunjavaju dodatnim osobljem i da se ta oprema verovatno premešta u pokazne zone", rekao je on.

Video snimci na društvenim mrežama snimljeni poslednjih dana pokazuju deo te opreme u vozovima i na putevima mnogo južnije, u regionu Brjanska, koji je blizu Ukrajine. Oklopna vozila su iz istih jedinica koje su prethodno bile postavljene u Jelnji.

"Sada postoji više pokazatelja koji ukazuju na to da su trupe počele da se razmeštaju u druge kampove kako bi se pridružile svojoj unapred postavljenoj opremi“, piše Tomas Bulok, analitičar u Džejnsu. "Video snimak objavljen na društvenim mrežama ukazuje na to da su neke trupe iz Sibira, čija je oprema već premeštena na lokacije u Smolensku i Brjansku, u procesu raspoređivanja".

Američki obaveštajni dokument od 3. decembra 2021. uključuje satelitske snimke koji pokazuju da je lokacija u Jelnji u junu bila prazna – ali je do novembra tu bilo raspoređeno pet bataljonskih taktičkih grupa, od kojih svaka sadrži oko 1.000 vojnika i pratećih elemenata. Veći deo opreme pripada 41. kombinovanoj armiji, koja se inače nalazi u ruskom Centralnom vojnom okrugu i ima sedište u Novosibirsku u Sibiru.

Muzika kaže da su primećena značajna kretanja vojske i na drugim mestima. "Vidimo ogroman priliv vozila i osoblja u Kursk“, napisao je on na Tviteru u nedelju. Kursk je udaljen oko 100 kilometara od granice sa Ukrajinom, prenosi Kurir.

Filip Karber iz Fondacije Potomak u Vašingtonu, koji je takođe detaljno proučavao kretanje ruskih trupa, rekao je za CNN da se "najjača ofanzivna formacija Rusije – Prva gardijska tenkovska armija, koja je inače stacionirana u oblasti Moskve – pomerila na jug 400 kilometara i okuplja se u optimalnom području za brzu oklopnu ofanzivu na invazijskom pravcu Hursk-Kijev“.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u nedelju za ABC Njuz da SAD veruju da postoji "veoma jasna mogućnost da Vladimir Putin naredi napad na Ukrajinu. To bi moglo da se dogodi već sutra ili bi moglo da potraje još nekoliko nedelja."

Odvojeno, američki zvaničnici rekli su za CNN tokom vikenda da je ruski predsednik Vladimir Putin sada okupio 70 odsto vojnog osoblja i naoružanja na ukrajinskim granicama koje će mu biti potrebno za invaziju na zemlju u punom obimu. Ovo uključuje rastuću snagu u južnoj Belorusiji.

Kremlj je više puta negirao bilo kakve planove za vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.