NIJE BIO POSLEDNJI! Ovo su ubijeni AFROAMERIKANCI od strane POLICIJE nakon TRAGIČNE SMRTI Flojda (FOTO) (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

ovo mora da prestane!

NIJE BIO POSLEDNJI! Ovo su ubijeni AFROAMERIKANCI od strane POLICIJE nakon TRAGIČNE SMRTI Flojda (FOTO) (VIDEO)

Tragična smrti Flojda je, nažalost, samo jedna od mnogih koja je počinjena na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država koju su počinile policijske snage

Objavljeno: 14:56h

Prema policijskoj bazi podataka o pucnjavama u Vašington postu, iako Afroamerikanci čine manje od 14 odsto stanovništva, oni su činili skoro 24 odsto od preko 6.000 smrtonosnih pucnjava koje je izvršila policija od 2015. godine.

Broj ukupnih smrtonosnih pucnjava ostao je relativno stabilan, a policija od te godine ubija oko 1.000 ljudi godišnje u SAD.

Dalja istraživanja pokazuju da je stopa u kojoj policija ubija nenaoružane Afroamerikance u SAD više od 3 puta veća nego kod belaca.

Derek Šovin je 9 minuta i 26 sekundi pritiskao koleno u vrat Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca. Ova smrtonosna upotreba sile od strane sada bivšeg policajca u Mineapolisu pokrenula je javnu debatu o policijskoj brutalnosti i rasizmu.

Tragična smrt Flojda je, nažalost, samo jedna od mnogih koja je počinjena na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država koju su počinile policijske snage.

Ovo je vremenska linija velikih incidenata u kojima su učestvovali policajci, a koja je rezultirala smrću Afroamerikanaca od tada.

- Dante Rajt (20)

Dante Rajt je zaustavljen 11. aprila 2021. godine od strane policije zbog saobraćajnog prekršaja, a nakon toga su pokušali da ga pritvore zbog neisplaćenog naloga.

Kim Poter, policajka Bruklin Centra, ga je upucala kada je pokušao da uđe u svoj automobil.

Lokalna policija je saopštila da je ubistvo bilo slučajno, i da je policajka Poter nameravala da upotrebi tejzer, a ne pištolj.

1 / 5 Foto: Profimedia

Porodica je odbacila to objašnjenje, a protesti zbog ubistva su nastavljeni.

Gospođica Poter je dala ostavku iz policije, i optužena je za ubistvo iz drugog stepena.

- Andre Hil (47)

Andre Hil je ubijen 22. decembra 2020. godine u Kolumbusu, Ohaju kada je izlazio iz svoje garaže držeći mobilni telefon u svojoj levoj ruci.

Adam Koj, bivši oficir, pucao je ubio Hila u roku od samo nekoliko sekundi nakon njihovog susreta. Hil je bio nenaoružan i išao ka njemu držeći osvetljeni monbilni telefon. Nakon što ga je upucao, stavio mu je lisice.

Andre je ležao na zemlji 5 minuta i 11 sekundi dok nije umro.

Prema obdukcijskom nalazu Andre Hil je upucan 3 puta u desnu nogu i jednom u grudi.

Policajac Koj je otpušten u decembru nakon što je istraga potvrdila da njegova upotreba sile nije bila razumna.

- Manuel Elis (33)

Elis je umro 3. marta 2020. godine u Takomi, samo nekoliko nedelja pre nego što je smrt Džordža Flojda izazvala obračune širom zemlje o rasi i policiji.

Policija je zaustavila Elisa dok je išao kući iz prodavnice sa kutijom krofni i flašom vode.

Umro je u lisicama, a više puta je ponovio policajcima da ne može da diše.

Policajac je lupio vratima službenog automobila u Elisa, obarajući ga na pod. Nakon čega su ga policajci Kristofer Burbank i Metju Kolins u više navrata udarili i upotrebili tejzer na njemu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Dvojica svedoka su snimila incident kamerama mobilnog telefona, a nekoliko njih je reklo da su policajci pokrenuli ničim izazvan napad na Manuela Elisa.

Odluka šefa policije u Takomi je bila da oslobodi krivice dvojice policajaca umešanih u smrt Elisa.

- Rajšard Bruks (27)

Bruks je takođe ubijen od strane policajca u Atlanti, samo nekoliko nedelja nakon što je smrt Džordža Flojda izazvala proteste širom zemlje.

Rajšard Bruks je ubijen 12. juna 2020. godine nakon što su policajci pozvani na parking restorana, gde je zaspao u svom automobilu.

Nakon 40 minuta mirnog ispitivanja i testova o trezvenosti, susret se naglo okrenuo ka nasilju kada su policajci krenuli da ga uhapse.

Bruks je udario jednog od policajaca, zgrabio tejzer drugog, upotrebio ga i krenuo da beži.

Garet Rolf, jedan od policajaca, upotrebio je sopstveni tejzer i posegnuo za pištoljem dok se Bruks okrenuo i ponovo upotrebio ukradeni tejzer.

Rolf je pucao, dva puta pogodivši Bruksa u leđa.

1 / 4 Foto: Profimedia

Tužioci su rekli da je, dok je Bruks ležao na samrti, policajac Rolf udarao njegovo telo koje je krvarilo, a drugi policajac Devin Brosnan je stao na njegovo rame,

Policajac koji je upucao Bruksa, Garet Rolf je otpušten i optužen za ubistvo i teški napad.

- Danijel Prud (41)

Danijel Prud je preminuo 30. marta 2020. godine nakon što je skinut sa aparata za održavanje života, sedam dana nakon što je pritvoren.

Prud je bio u poseti Ročesteru iz Čikaga 23. marta, kada je istrčao iz bratove kuće, bez cipela i košulje u očigledno nestabilnom stanju. Njegov brat Džo je pozvao Hitnu pomoć.

1 / 5 Foto: Profimedia

Policija je tada dobila poziv o golom muškarcu koji je trčao ulicom i vikao da je zaražen korona virusom.

Policajci su naišli na Danijela, lutajućeg i u očiglednom delirijumu, i uz malo muke su uspeli da mu stave lisice.

Kada je počeo da pljuje, pokrili su mu glavu kapuljačom, a kada je pokušao da ustane na noge, prikovali su ga licem na zemlju, som mu je jedan gurnuo glavu na trotoar.

Prud je prestao da diše nakon 2 minuta. Iako su ga lekari reanimirali na licu mesta, on je nedelju dana kasnije preminuo u bolnici.

- Džordž Flojd (46)

Ubistvo Džordža Flojda u parku Sent Luis, koji je više puta rekao policajcu Mineapolisa da ne može da diše izazvalo je nemire i masovne proteste širom sveta protiv policijske brutalnosti, policijskog rasizma i nedostatka odgovornosti policije.

Flojd je uhapšen zbog sumnje da je koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara, a bivši policajac Derek Šovin mu je klečao na vratu više od 9 minuta dok je on ležao sa lisicama na rukama licem nadole na ulici.

Pre nego što je stavljen na zemlju, Flojd je pokazivao znake anksioznosti, žalio se da ima klaustrofobiju i da ne može da diše.

1 / 9 Foto: Profimedia

Nakon obuzdavanja postao je još više uznemiren, žalio se na otežano disanje i koleno na vratu. Posle nekoliko minuta, Džordž Flojd je prestao da diše.

Poslednjih nekoliko minuta je ležao nepomično, a policajac Kueng nije pronašao puls kada je pozvan da proveri. Uprkos tome, Šovin je ignorisao molbe prolaznika da podigne koleno sa Flojdovog vrata.

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin osuđen je na 22 i po godine zatvora za ubistvo Flojda.

Ubistvo Džordža Flojda izazvalo je najveće proteste rasne pravde u SAD.

(Espreso/Tamara Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.