RUSIJA BI MOGLA DA ISKORISTI IZMIŠLJENI VIDEO DA BI OPRAVDALA INVAZIJU? Ukrajina obaveštena o američkim saznanjima
Vojska, Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

RUSIJA BI MOGLA DA ISKORISTI IZMIŠLJENI VIDEO DA BI OPRAVDALA INVAZIJU? Ukrajina obaveštena o američkim saznanjima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je besmislenim tvrdnje SAD o tome kako Rusija, navodno, priprema video-snimak koji će biti provokacija i izgovor za napad na Ukrajinu

Objavljeno:

Ukrajina je obaveštena da postoje američka obaveštajna saznanja da bi Rusija mogla da iskoristi propagandni video kao izgovor za pokretanje vojne ofanzive, ali Kijev čeka više detalja, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je uporedio tu situaciju sa 2014. godinom kada je Rusija, kako je ustvrdio, "anektirala Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine", preneo je Rojters.

Američki obaveštajci veruju da bi Rusija mogla da iskoristi izmišljeni video snimak koji prikazuje grafičke posledice eksplozije, uključujući opremu koja pripada Ukrajini ili saveznickim nacijama, da bi opravdala invaziju.

- U principu, ono što je objavljeno nas ne iznenađuje. Od 2014. godine videli smo mnogo podmuklih akcija Ruske Federacije - rekao je Kuleba, prenosi Tanjug.

"Uvereni smo da pripremaju napad"

Britanija je čvrsto uverena da Rusija nastoji da smisli izgovor za invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, aludirajući na izveštaj obaveštajnih zvaničnika SAD o navodnom planu Rusije da iscenira incidente kojim bi opravdala invaziju na Ukrajinu.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Ne mogu da komentarišem konkretne obaveštajne podatke, ali smo čvrsto uvereni da Rusija planira da smisli izgovor, okrivljujući Ukrajinu za napad kako bi opravdala ruski upad u Ukrajinu - izjavio je portparol, a prenosi agencija Rojters.

Lavrov: "Besmisleno"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je besmislenim tvrdnje SAD o tome kako Rusija, navodno, priprema video-snimak koji će biti provokacija i izgovor za napad na Ukrajinu.

- Nije na meni da pogađam zašto naše zapadne kolege mogu da budu iznenađene u modernim uslovima. Oni se iznenađuju i sa i bez razloga - uglavnom bez - ili zbog razloga koje sami izmisle - rekao je Lavrov, piše Srna.

On je naglasio da je čitao određene izjave Stejt departmenta o tome kako Rusija priprema lažne snimke na kojima će prikazati navodne napade ukrajinskih snaga na Donbas, javio je "Sputnjik".

1 / 5 Foto: Profimedia

- Pa, ne znam, obmanjujuća priroda ovakvih lažiranja, kojih je svakog dana sve više, očigledna je bilo kom više ili manje iskusnom političkom naučniku - istakao je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su optužbe SAD neosnovane i da im ne treba verovati.

- Kada je reč o ovom pitanju, preporučio bih svima da ne uzimaju nečije reči zdravo za gotovo, naročito onih iz Stejt departmenta - rekao je Peskov, prenosi TAS.

1 / 12 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.