UNIVERZITETI U AVGANISTANU OTVORENI ZA STUDENTKINJE: Žene mogu da prisustvuju predavanjima, ali pod 1 uslovom
Avganistan, Foto: Profimedia

PRVI PUT OD POVRATKA TALIBANA

UNIVERZITETI U AVGANISTANU OTVORENI ZA STUDENTKINJE: Žene mogu da prisustvuju predavanjima, ali pod 1 uslovom

Talibani tvrde da su se promenili

Objavljeno: 13:28h

Prvi put od povratka talibana na vlast u sredu su počelI da se otvaraju avganistanski javni univerziteti, a predavanja će moći da pohađaju i studentkinje.

Talibanska vlast nije zvanično objavila plan za studentkinje, ali su obrazovni zvaničnici rekli Rojtersu da je ženama dopušteno da pohađaju nastavu, ali pod uslovom da su fizički odvojene od studenata.

Svedok Rojtersa je u istočnom gradu Džalalabadu video studentkinje kako ulaze kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedan od velikih državnih univerziteta koji se otvaraju ove nedelje. Pod prethodnom vladavinom talibana od 1996. do 2001., ženama i devojčicama bio je zabranjen pristup obrazovanju.

Talibani tvrde da su se promenili

Međutim, grupa koja je ponovo preuzela vlast u Avganistanu 15. avgusta prošle godine kada su se povukle strane snage, tvrdi da se promenila, ali nije bila jasna kad je reč o obrazovanju jer mnoge devojčice i dalje ne smeju da se vrate u srednje škole.

Ponovo su otvoreni neki privatni fakulteti, ali ima još mnogo studentkinja koje nisu mogle da se vrate na nastavu. Međunarodna zajednica traži da se ženama i devojčicama omogući pristup obrazovanju, dok talibani traže veću stranu pomoć i odmrzavanje prekomorske imovine.

Ujedinjene nacije pozdravile su u utorak uveče uključenje studentkinja i njihov povratak na javne univerzitete u zemlji.

"UN pozdravlja najavu da će javni univerziteti početi da se otvaraju od 2. februara za sve studentkinje i studente. Ključno je da svaka mlada osoba ima jednak pristup obrazovanju", objavila je na Tviteru UN-ova misija u Avganistanu.

Studenti i studentkinje odvojeno

Obrazovni zvaničnik koji je hteo da ostane anoniman jer nije ovlašćen za komunikaciju sa medijima, rekao je da su univerzitetima pružene različite mogućnosti da studentkinje drže izolovane, uključujući odvojene razrede i drugačiji raspored predavanja za studentkinje i studente.

Halil Ahmad Bihsudval, rektor Univerziteta Nangarhar, rekao je za Rojters da će studenti i studentkinje odvojeno slušati predavanja, što je već praksa u mnogim provincijama. U sredu su otvoreni fakulteti samo u pokrajinama gde je toplije. Tercijarne ustanove u hladnijim područjima, uključujući Kabul, trebalo bi da nastave sa radom 26. februara.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.