NOVINARKA OSTALA TRUDNA I ZBOG TOGA JE U VELIKOM PROBLEMU: Sudbina se BAŠ POIGRALA SA NJOM! (VIDEO)
Šarlot, Foto: Printscreen/YT/1News

NEVEROVATNO

NOVINARKA OSTALA TRUDNA I ZBOG TOGA JE U VELIKOM PROBLEMU: Sudbina se BAŠ POIGRALA SA NJOM! (VIDEO)

Šarlot Belis sa pravom pita šta Novi Zeland može da učini za žene, a ne talibani

Objavljeno:

Novozelandska novinarka, Šarlot Belis, koja je ostala trudna i neudata u Kataru, otkrila je da je pitala talibane za pomoć jer ne može da se vrati u svoju zemlju zbog strogih korona restrikcija.

Belisova je postala poznata kada je prisustvovala prvoj konferenciji za medije koju su talibani održali kada su ponovo došli na vlast u Avganistanu.

Tada ih je pitala šta će učiniti kako bi zaštitili prava žena i devojčica.

Ovoga puta, našla se u nezgodnoj situaciji. Kako se navodi, iz Avganistana se u Dohu, gde je radila za Al Džaziru, vratila u septembru, a tada je otkrila da je trudna sa partnerom Džimom Hujlebrokom, fotografom koji je takođe bio u Kabulu.

To je za nju bilo iznenađenje jer su joj lekari govorili da ne može da ima decu. Međutim, nije više mogla da ostane u Kataru jer je, prema njihovom islamskom zakonu, nezakonito da žena bude trudna, a neudata.

Dala je otkaz u Al Džaziri, nadajući se da će se vratiti u Novi Zeland koji je zbog pandemije zatvorio granice.

Par je u međuvremenu posetio Belgiju, odakle je Hujlebrok, kako bi sačekali da se ponovo uspostave redovni letovi za Novi Zeland. Prema prvobitnim planovima, granice bi trebalo da se otvore u februaru, međutim, to je odloženo, a novinarka nije uspela da se vrati u zemlju, dok joj je vreme koje može da provede na tlu EU takođe isteklo.

Jedina zemlja za koju je i dalje imala važeću vizu je Avganistan. Kako je rekla, zajedno sa svojim partnerom je zatražila sastanak sa visokim zvaničnicima talibana, pitajući ih da li bi bio problem da dođu u Kabul, imajući u vidu da je trudna i da nisu venčani.

- Ne, srećni smo zbog vas, možete doći i nećete imati problema. Samo recite ljudima da ste u braku, a ukoliko situacija eskalira, pozovite nas. Ne brinite. Sve će biti u redu - navodno su talibani poručili novinarki.

- Kada vam talibani, trudnoj i neudatoj ženi, ponude utočište, onda znate da ste u lošoj situaciji - navela je.

Kako prenosi RT, Belisova je trenutno u Kabulu, ali ne planira da se tu i porodi.

Zdravstveni sistem u Avganistanu je veoma loš i UN procenjuje da bi do 2025. godine moglo još 50.000 žena da premine tokom porođaja.

Međutim, sve ove tvrdnje izgleda nisu ubedile novozelandske vlasti koje su nedavno odbile novinarkin zahtev da je hitno prime u karantin, i tako puste u zemlju.

Kako su naveli, nije pružila dokaz da ima "vremenski kritičan" medicinski tretman na Novom Zelandu i da ne može biti podvrgnuta istom tretmanu na svojoj trenutnoj lokaciji.

Belis kaže da je bila šokirana kada je dobila takav odgovor, pa je stupila u kontakt sa advokatima i važnim ljudima sa Novog Zelanda kako bi izborila svoj povratak u zemlju.

Kada je slučaj dospeo i u medije, dobila je obaveštenje da je njena prijava za karantin "u toku", a da njen partner takođe može da se prijavi za hitno mesto u karantinskoj ustanovi.

Belisova tvrdi da je do preokreta došlo kada je o svemu bio informisan ministar Kris Hipkins.

Novinarka kaže da nije želela da ispadne da je povlašćena, ali da je ceo slučaj obelodanila medijima kako bi istakla da je ceo sistem loše osmišljen i da primorava ljude da se okrenu jedni protiv drugih.

Kako je zaključila, vreme je da novozelandske vlasti, a ne talibani, odgovore šta će učiniti za žene i njihova prava.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.