ZABRINJAVAJUĆ IZVEŠTAJ SZO: Tone medicinskog otpada stvara PROBLEM, u većini slučajeva može biti i ZARAZAN!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZABRINJAVAJUĆE!

ZABRINJAVAJUĆ IZVEŠTAJ SZO: Tone medicinskog otpada stvara PROBLEM, u većini slučajeva može biti i ZARAZAN!

Poseban problem su i životinje koje obilaze deponije pa samim tim postoji ogromna opasnost da se pandemija i dalje širi

Objavljeno:

Odbačene hirurške rukavice, iskorišćeni kovid testovi, bočice od vakcina, špricevi, igle…stvorili su na desetine hiljada tona otpada.

Svetska zdravstvena organizacija uputila je apel tim povodom ali i upozorenje, budući da je reč o medicinskom otpadu koji u većini slučajeva može biti i zarazan jer koronavirus preživljava na raznim površinama.

Osim što se tim otpadom mogu zaraziti i sami zdravstveni radnici koji najpre s njim i rukuju, u velikoj su opasnosti i stanovnici područja na kojima se taj otpad odbacuje, navodi agencija Rojters i dodaje da je nemali broj takvih područja veoma malo obezbeđen na adekvatan način.

Poseban problem su i životinje koje obilaze deponije pa samim tim postoji ogromna opasnost da se pandemija i dalje širi.

1 / 6 Foto: Profimedia

U Izveštaju SZO se navodi da su sve zemlje pozvane da se hitno pozabave ovim problemom, a jedan od predloga je da se pređe na upotreu materijala koji se mogu reciklirati ili ponovo upotrebiti.

Procenjuje se da je samo od prvog nivoa personalne zaštite nastalo oko 87.000 tona opasnog otpada, a zatim je tu i oko 140 milliona testova, 2.600 tona plastičnog korona otpada i onoliko hemijskog otpada koliko bi napunilo trećinu olimpijskog bazena.

Takođe, oko osam milijardi vakcinalnih doza, datih širom sveta, pretvoreno je u 144.000 tona otpada u vidu špriceva, igala, bočica…

Izveštaj SZO nije precizirao tačno gde je završio najveći otpad, odnosno koja deponija s medicinskim otpadom je najkritičnija, ali se u nekom delovima pominju Indija i Madagaskar.

Rojters podseća da je problem s medicinskim otpadom postojao i pre pandemije koronavirusa, jer trećina zdravstvenih ustanova nije opremljena za rukovanje i odlaganje opasnog otpada, a najviše se to odnosi na siromašne zemlje.

Bonus video:

00:15

Požar na Dorćolu: Gori na uglu Žorža Klemensoa i Dunavske

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.