FAJZEROVA VAKCINA ZA MLAĐE OD 5 GODINA: Otkriveno kada bi mogla da bude dostupna u SAD
Vakcina, Foto: Profimedia

RAZMATRA SE

FAJZEROVA VAKCINA ZA MLAĐE OD 5 GODINA: Otkriveno kada bi mogla da bude dostupna u SAD

Očekuje se da će kompanije danas podneti zahtev FDA za hitnu upotrebu cepiva

Objavljeno:

Fajzerova vakcina protiv korona virusa za decu mlađu od pet godina mogla bi da bude dostupna do kraja ovog meseca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Očekuje se da će kompanije Fajzer i Bajontek danas podneti zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) za odobrenje ove vakcine u navedenoj starosnoj grupi, piše Washington Post.

Kompanije su u decembru 2021. objavile da dve doze pedijatrijske vakcine protiv korona virusa nisu dale očekivane rezultate kod dece od dve, tri i četiri godine, tačnije nisu uspele da izazovu imuni odgovor uporediv sa onim koji je stvoren kod tinejdžera i starijih odraslih.

S druge strane, vakcina je izazvala adekvatan imuni odgovor kod dece uzrasta od šest meseci do dve godine.

Započeto je i ispitivanje imunološkog odgovora posle treće doze, a ovi podaci bi mogli da budu objavljeni krajem marta.

U ispitivanju, deca između šest meseci i pet godina starosti primala su dve doze vakcine od tri mikrograma, desetinu doze date odraslima, u razmaku od tri nedelje.

Cilj ispitivanja bio je da izmeri imune odgovore kod mlađe dece posle imunizacije, kako bi se videlo da li su njihovi imunološki odgovori uporedivi sa onim što je prijavljeno kod tinejdžera i mladih odraslih. Ovaj pristup se naziva „imunim mostovima“.

1 / 6 Foto: Profimedia

Iako je za sada jasno da dve doze nisu dovoljne, postoji inicijativa da se započne sa vakcinacijom dece kako bi i ona bila zaštićena od potencijalno teških formi kovida-19 pre nego što budu dostupni podaci o imunološkom odgovoru na treću dozu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.