EPIDEMIJA OBARA REJTNIGE ŠIROM SVETA: Političari na proleće očekuju priliku za kontranapad! (FOTO)
Građani, Foto: Profimedia

UTICAJ PANDEMIJE

EPIDEMIJA OBARA REJTNIGE ŠIROM SVETA: Političari na proleće očekuju priliku za kontranapad! (FOTO)

Pandemija i njene posledice koštale su podrške birača mnoge političare, među kojima su lideri SAD, Francuske, Velike Britanije, Australije.

Objavljeno: 07:32h

Od SAD do Australije, a najviše u Evropi, građani većinom negativno ocenjuju političare koji ih vode.

Premijer Italije Mario Dragi jedan je od retkih evropskih lidera koji su zadržali popularnost među biračima. Ne zaostaje ni nemački kancelar Olaf Šolc. Međutim, pandemija i njene posledice koštale su podrške birača mnoge političare, među kojima su lideri SAD, Francuske, Velike Britanije, Australije.

Mario Dragi
foto: Printscreen/Twitter

Pod teretom snega srušio se most u Pitsburgu u Pensilvaniji, baš kada je američki predsednik trebalo da dođe u grad i govori o infrastrukturi. Pod teretom inflacije i pandemije, već gotovo pola godine, pada i rejting Džozefa Bajdena. Podržava ga tek oko 40 odsto Amerikanaca. Na prvu godišnjicu u Beloj kući, niži rejting imao je samo Donald Tramp.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Urednik Internet portala RTS-a Rade Maroević kaže da je Bajden neposredno posle izbora imao popularnost od 53 odsto, a sada 53 odsto građana suštinski negativno gleda na način na koji on rukovodi državom.

"Po pravilu, predsednici Amerike u prvih godinu dana imaju najveću popularnost. Kenedi je imao 80 odsto, Ajzenhauer 70, mlađi Džordž Buš 67", navodi Maroević.

"Ovog januarskog dana, celom svojom dušom posvećen sam jednom: Ujedinimo Ameriku!", bile su Bajdenove reči iz inauguracionog govora. Godinu kasnije, tek tri od 10 Amerikanaca veruje u njih.

Most nad podelama bio je imperativ posle četiri godine pod Donaldom Trampom. Loše vesti za demokrate, u susret jesenjim izborima.

1 / 10 Foto: Printscreen/RTS

Žurke preko okeana – lokdaun zabave koštale Džonsona

Preko okeana, žurke nikako da se završe. Izveštavanje na kašičicu o zabavama u vreme lokdauna koštale su britanskog premijera Borisa Džonsona, za sada popularnosti – nezadovoljno je 70 odsto Britanaca.

Indikativno je, primetio je Maroević, da su Džon Mejdžor i Margaret Tačer jedini premijeri Veliki Britanije koji su imali lošiji rejting od Džonsona.

"Slično je i sa Sadikom Kanom, gradonačelnikom Londona, koji ima najgori rejting od 2016. godine, kada je izabran i koji je u britansku politiku uplivao kao buduća velika zvezda političke scene", dodaje urednik portala RTS-a.

Objašnjava da su stanovnici Londona nezadovoljni načinom na koji se on bori protiv kriminala, vodi javni transport i javne troškove.

"Postoji veliko nezadovoljstvo političkom elitom u Velikoj Britaniji u ovom trenutku", ističe Maroević.

Makron ne dopire do radničke klase

U Francuskoj, predsednik Emanuel Makron je do aprila u trci za reizbor. Dobro stoji u odnosu na glavne izazivače zdesna, Zemura i Valeri Pekres.

Kod Francuza, međutim, ocena njegovog liderstva je u padu oko šest procenata. Snagu crpe kod pristalica svog pokreta, ali ne dopire do radničke klase.

Bojan Klačar iz CESID-a navodi da je Makron tip političara koji već u prvim danima dolaska na vlast nije zavređivao visoke rejtinge, za razliku od Bajdena, koji je imao visok rejting u jednom periodu, ili za razliku od italijanskog premijera Marija Dragija, koji je te rejtinge zadržao.

"Njegova prednost u odnosu na druge izazivače nije veća od sedam-osam procenata. To mu garantuje vrlo verovatno izvesniju pobedu u drugom krugu, ali on i dalje i sa predsedničkim izborima mora da adresira ključna pitanja kako bi bio siguran u svoju pobedu", smatra Klačar.

Emanuel Makron, Bridžit Makron
foto: Profimedia

Da momentalno testiraju pobedu, ne bi dobro prošli, na primer, ni španski ni kanadski premijer.

I zato, poznavaoci zaključuju, zbog pandemije i poput pandemije, niski rejtinzi obuhvatili su ključne zemlje i njihove lidere. Najviše u Evropi.

"Očekivanja javnosti su mnogo veća"

U protekle dve godine uočavaju i promenu trenda – u prva dva talasa korone, podrška vlastima bila je gotovo bezrezervna.

"Danas su očekivanja javnosti u odgovoru na pandemiju mnogo veća. Nisu povezana samo sa zdravstvom, već su povezana sa jednim širim odgovorom, koji uključuje i sve životne okolnosti, ekonomiju i čitav društveni kontekst", objašnjava Klačar.

Ukazuje da nije ista situacija u Nemačkoj, gde postoji entuzijazam skorašnjih izbora, ili Francuskoj, gde se očekuju izbori, pa javnost svoj odnos stavlja u kontekst predizbornog obračuna.

Meč protiv Đokovića teško dobiti, Skot Morison gubi poene

Obračun sa Novakom Đokovićem koštao je australijskog lidera, a namera Skota Morisona bila je upravo suprotna – da kod građana, umornih od rigoroznih kovid mera, zaradi poen.

Međutim, meč protiv Đokovića teško je dobiti. I dok su oči sveta bile uprte u sudski proces, konzervativni australijski lider počeo je da gubi još ubedljivije u procentima podrške birača.

Ako se s proleća ostvari pretpostavljena defanziva pandemije, svetski lideri će na izbornom terenu imati priliku za kontranapad. Rejting će ipak, kako se tumači, platiti po ceni rasta inflacije.

Skot Morison
foto: Profimedia

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.