TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN JEDNOG OD DIREKTORA SZO! Tereti se za neetičko i uvredljivo ponašanje
Ilustracija, Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

szo

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN JEDNOG OD DIREKTORA SZO! Tereti se za neetičko i uvredljivo ponašanje

Interna žalba i mejl opisuju "toksičnu atmosferu u kulturi sistematskog zlostavljanja i javnog ponižavanja" u sedištu SZO za Zapadni Pacifik u filipinskoj Manili, koju vodi japanski direktor Kasai

ISPLIVALO U JAVNOST: Teške optužbe na raćun jednog od direktora SZO

Objavljeno:

Osoblje SZO optužilo direktora ogranka SZO za Zapadni Pacifik, Takešija Kasaija, za rasističko, neetičko i uvredljivo ponašanje.

On se tereti i za neetičko i uvredljivo ponašanje koje je, prema njihovim tvrdnjama, otežalo zdravstvenoj agenciji UN da zaustavi pandemiju kovida.

Optužbe su iznete u internoj žalbi koja je podneta u oktobru, a slučaj je dospeo do javnosti kada je neimenovani član osoblja SZO poslao mejl rukovodstvu organizacije i upravnom odboru, do kojeg je došla agencija AP.

Dvojica autora mejla tvrde da je više od 30 sadašnjih i bivših članova SZO pomenuto u mejlu.

Interna žalba i mejl opisuju "toksičnu atmosferu u kulturi sistematskog zlostavljanja i javnog ponižavanja" u sedištu SZO za Zapadni Pacifik u filipinskoj Manili, koju vodi japanski direktor Kasai.

U ovaj region spadaju Kina i Japan, a AP je došao do snimaka sa sastanaka gde se čuje Kasai koji je upućivao podrugljive komentare o osoblju na osnovu nacionalnosti.

Jedanaest bivših ili sadašnjih članova SZO koji su radili ili rade za Kasaija rekli su za AP da je često koristio rasistički rečnik.

U žalbi i porukama se takodje optužuje Kasai da je na neprimeren način delio poverljive informacije o vakcinama sa svojom matičnom zemljom, Japanom.

U mejlu agenciji AP, Kasai je negirao optužbe za rasizam i neetičko ponašanje.

"Istina je da sam bio oštar prema osoblju, ali odbijam tvrdnje da sam ciljao ljude odredjene nacionalnosti", kazao je on, izmedju ostalog.

Iz sedišta SZO u Ženevi su rekli da su svesni optužbi i da preuzimaju sve odgovarajuće korake po ovom pitanju, dok je Kasai poručio da je spreman da potpuno saradjuje u bilo kakvoj istrazi povodom tvrdnji koje su se pojavile.

Bonus video:

Kineska nova godina---tuanzi za sreću i sladak život
00:47

Kineska nova godina---tuanzi za sreću i sladak život

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media