ITALIJANI DANAS BIRAJU NOVOG PREDSEDNIKA! Favorit je MARIO DRAGI
Serđo Materale, Foto: AP

važan dan

ITALIJANI DANAS BIRAJU NOVOG PREDSEDNIKA! Favorit je MARIO DRAGI

S obzirom na to da je na rasporedu samo jedno glasanje na dan, pobednik se ne očekuje pre četvrtka

Objavljeno: 10:09h

Italijanski zastupnici danas počinju da biraju naslednika aktuelnog predsednika Serđa Matarele, a favoritom se smatra premijer Mario Dragi.

Među političarima u Italiji postoji zabrinutost da bi rezultat mogao izazvati novu političku neizvesnost u trećoj najvećoj privredi evrozone, koje se suočava sa ponovnim porastom zaraza i smrti od kovida-19.

Oko 1.009 članova dvaju domova parlamenta - Zastupničkog doma i Senata - te predstavnici regija i autonomnih pokrajina počinju glasati u 15 sati u prvom krugu izbora za Matarelinog naslednika.

1 / 3 Foto: Profimedia

Premda tradicionalno nema zvaničnih kandidata, aktuelni premijer Mario Dragi dugo se smatra favoritom za najvišu dužnost u državi.

Budući da ne može obavljati obe dužnosti, u Rimu nedeljama traju pregovori o tome kako će nastaviti njegova vlada u kojoj su zastupljene gotovo sve velike stranke u parlamentu.

Dragi, koji je na čelu vlade nacionalnog jedinstva, jasno je dao do znanja da bi voleo da preuzme tu dužnost. Ipak, neke stranke ne žele da ga podrže iz straha da bi njegov odlazak mogao izazvati politička previranja i prevremene izbore.

"U ovom teškom trenutku bilo bi opasno smeniti Dragija sa mesta premijera", rekao je čelnik desničarske Lige Mateo Salvini u nedelju, ponavljajući slične primedbe svog koalicijskog partnera Berluskonija.

Budući da ni desni ni levi centar nemaju dovoljno glasova da nametnu kandidata iz sopstvenog tabora, verovatno će biti potreban kompromis kako bi se sprečio zastoj.

Bivši premijer Silvio Berluskoni objavio je u subotu da povlači kandidaturu.

Ni desničarske stranke ni levičarski spektar nisu dogovorili zajedničkog kandidata do nedelje.

Zbog toga je malo verovatno da će odluka biti donesena prvog dana glasanja, jer je pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

U svakom sledećem krugu, dovoljna je i apsolutna većina.

S obzirom na to da je na rasporedu samo jedno glasanje na dan, pobednik se ne očekuje pre četvrtka.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato i predsednica Senata Maria Elizabeta Alberti Kaseljati.

Matarela je odbacio prihvatanje još jednog mandata, ali neki političari su predložili da se zamoli da nastavi, dok bi Dragi ostao premijer do sledećih italijanskih izbora početkom 2023. godine.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.