NA PROTESTIMA PROTIV KORONA MERA U BRISELU NAPADNUTA I ZGRADA EVROPSKE UNIJE: Oglasio se ŽOZEP BOREL (VIDEO)
Zgrada EU, Foto: Profimedia

NAPAD OSUDIO ŽOZEF BORELJ

NA PROTESTIMA PROTIV KORONA MERA U BRISELU NAPADNUTA I ZGRADA EVROPSKE UNIJE: Oglasio se ŽOZEP BOREL (VIDEO)

Tri policajca i 12 demonstranata je hospitalizovana, ali niko nije životno ugrožen

Objavljeno:

Visoki predstavnik EU Žozep Borel osudio je "beuzumnu destrukciju i nasilje" na demonstracijama protiv zdravstvene kovid propusnice danas u Briselu kada je, između ostalog, napadnuta i zgrada Evropske unije.

U poruci preko tvitera Borel se takođe zahvalio saveznoj policiji Belgije na njenom delovanju da suzbije nasilne demonstrante.Sukobi su izbili danas u Briselu između policije i demonstranata protiv restrikcija vezanih za pandemiju kovida-19 za vreme protesta u kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi, prenosi Frans pres.

Sukobi su izbili blizu sedišta Evropske unije, kada je policija upotrebila vodene topove i suzavac da potisne demonstrante koji su koristili kamenje i petarde.

Prema radiju RTL maskirani demonstranti su slomili prozore na ulazu zgrade Službe za spoljne poslove Evropske unije.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nešto kasnije su policajci koje su demonstranti gadjali metalnim ogradama morali da se sklone u stanicu metroa.

Prema vlastima, oko 50.000 ljudi prošetalo se glavnim gradom Belgije, a tu je bilo i učesnika iz više drugih evropskih zemalja. Današnji protesti su bile najveći u seriji demonstracija u tom gradu poslednjih meseci.

Policija je saopštila da je uhapšeno 70 ljudi, medju kojima oko deset zbog prestupa kao što je bacanje predmeta i uništavanje imovine, prenosi Frans pres.

Tri policajca i 12 demonstranata je hospitalizovana, ali niko nije životno ugrožen.

Belgijski premijer Aleksandar De Kro je u saopštenju rekao da je sloboda izražavanja jedna od osnova belgijskog društva i da je svako slobodan da izrazi svoje mišljenje, ali da društvo nikad ne dozvoljava "slepo nasilje, a još manje prema policijskim snagama".

"Osobe koje su uključene u današnje nerede će biti sudski gonjeni" rekao je ; belgijski premijer.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz je u tviter poruci izrazio žaljenje zbog teškog dana i fizičkih napada na policiju.

Demonstranti su šetali noseći transparente sa kritikama upućenim premijeru Aleksandru de Krou kao i zdravstvenoj propusnici koja je obavezna za ulazak na brojna mesta.

I tokom nekih od ranijih demonstracija protiv zdravstvene potvrde potrebne za ulazak u restorane i na kulturne dogadjaje koji su se redovno održavali u glavnom gradu Belgije poslednjih nedelja, izbijali su sukobi sa snagama reda.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.