"ROVOVI, HLADNOĆA, TO JE NAŠA STVARNOST": Mučna ispovest ukrajinskih vojnika sa granice
Ukrajina, Foto: AP

JEZIVO

"ROVOVI, HLADNOĆA, TO JE NAŠA STVARNOST": Mučna ispovest ukrajinskih vojnika sa granice

Sve je više uverenih da će Rusija krenuti u napad jer je sada idealno vreme, tlo je zaleđeno pa se trupe mogu kretati bez opasnosti da zapnu u blatu koje dolazi kako proleće otopljava led

Objavljeno:

"Besmisleno je pričati o tome šta sledi ili ne sledi, hoće li nas Rusija napasti ili neće, ko će biti naši saveznici, hoćemo li se boriti sami ili se nećemo uošte boriti", priča za londonski The Times jedan od ukrajinskih vojnika na prvoj liniji borbe.

„Sve je to gubitak energije, mi smo ovde. Rat traje. Rovovi, hladnoća, to je naša stvarnost“, ispričao je novinarima. Koristi nadimak jer je iz okoline , da ga ne bi prepoznali s druge strane.

Tako izgleda slika Ukrajine na terenu gde se i dalje gine, od 2014. godine više je od 14.000 mrtvih. Prošle je godine poginulo 66 ukrajinskih vojnika. Daleko su ženevske i briselske sobe u kojima se vode diplomatske rasprave.

Sve je više uverenih da će Rusija krenuti u napad jer je sada idealno vreme, tlo je zaleđeno pa se trupe mogu kretati bez opasnosti da zapnu u blatu koje dolazi kako proleće otopljava led. Prošlonedeljni kibernetički napad na mrežne stranice brojnih ukrajinskih državnih institucija vide najavom. Džen Psaki, portparolka Bele kuće, tvrdi da je Rusija u Ukrajinu poslala trupe koje imaju zadatak da kreiraju uslove za napad, nešto poput nacističke operacije u Poljskoj kojom je počeo Drugi svetski rat.

"Psaki je optužila Rusiju da je već poslala operativce obučene za urbano ratovanje koji bi mogli koristiti eksploziv za sabotaže protiv snaga koje kontroliraju Rusi te okriviti Ukrajinu za napade", prenosi PBS.

Sve to ima malo odjeka među vojnicima koje vodi Sivi. "Imamo bunker, hranu, oružje, ostalo će doći s vremenom", priča za Times.

"Iznad zemlje, život je sumorni skup smrznutih dasaka, vreća s peskom i čvrste utvrde. "Čuvaj se! Snajper!" znakova ima u izobilju, a nijedan vojnik nije dovoljno glup da gurne glavu preko parapeta kako bi buljio u snežne pustoši ničije zemlje, radije koristi rovovske periskope", opisuje Times situaciju.

"Zemljak", kako je ratno ime poručniku, razbija idiličnu sliku. Pre tri nedelje snajper s druge strane ubio je vojnika, pogodak u glavu u tiho jutro jer je sporo prelazio plitkim delom rova. Par dana kasnije drugi je ranjen, "snajperski metak pogodio ga je u rame, zavrtio se ispod pancirne jakne i zarezao mu kralježnicu i pluća. Može ostati invalid. Naši snajperski timovi su nakon toga ubili dvojicu njihovih. I tako to ide", prenosi Jutarnji list.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.