BAJDEN KAKVOG NISMO SRETALI DO SAD: Američki LIDER doživeo kompletnu TRANSFORMACIJU, od OČINSKE figure do BORCA!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

transformacija

BAJDEN KAKVOG NISMO SRETALI DO SAD: Američki LIDER doživeo kompletnu TRANSFORMACIJU, od OČINSKE figure do BORCA!

Bajden je preuzeo dužnost 20. januara 2021. godine, sa 78 godina, postavši najstariji američki predsednik, a pred njime bili su neviđeni izazovi

Objavljeno:

Džo Bajden 1.0 ostavljao je sliku smirene očinske figure kad se 2020. godine vratio iz penzije kako bi kao iskusan i diskretan politički veteran zalečio naciju koju je Donald Tramp duboko podelio. Stiže li godinu dana kasnije Bajden 2.0?

- Umoran sam od toga da sam miran, rekao je u vatrenom govoru prošle nedelje.

Bajden je govorio o svojim mnogim neuspešnim "mirnim razgovorima" iza kulisa sa senatorima ne bi li podržali njegov ključni predlog zakona o glasačkim pravima.

Ti pregovori možda najbolje rezimiraju očaj koji je obeležio prvih 12 meseci njegovog mandata u Beloj kući.

Ako smo prošle godine imali Bajdenovu blagu verziju, ove verovatno možemo da očekujemo glasnijeg i ratobornijeg predsednika kome ističe vreme i ponestaje strpljenja i saveznika da spasi ono što je preostalo od njegovih ambicija.

Bajden je preuzeo dužnost 20. januara 2021. godine, sa 78 godina, postavši najstariji američki predsednik, a pred njime bili su neviđeni izazovi.

1 / 9 Foto: Profimedia

Pandemija korone bila je van kontrole, Trampove pristalice su samo dve nedelje ranije pokušale da ponište predsedničke izbore, provreda je bila u komi, a američki saveznici u svetu još uvek u šoku od Trampovog mandata.

Bajdenov odgovor na to, uključujući i eksplozivne napetosti zbog rasizma nakon što je nekoliko Afroamerikanaca ubijeno prilikom pokušaja hapšenja, bio je da obeća sposobnost, staromodnu pristojnost i jedinstvo.

-Moja cela duša je u tome. Ujediniti Ameriku, ujediniti naš narod, obećao je Bajden u govoru tokom inauguracije.

I čak se činilo da ima izgleda da u tome uspe.

Demokrate su tesno kontrolisale oba doma Kongresa, Trampa su proterali sa Tvitera, a vakcine protiv korone su bile spremne.

-Mnogi su očekivali da će Bajden, s obzirom na svoje iskustvo i poznavanje Vašingtona, postići... da vozovi ponovno stižu na vreme, rekla je Lara Braun, upravnica Fakulteta za politički menadžment pri Univerzitetu Džordž Vašington.

"Očekivao se povratak u normalu".

Oholost

Suočenom as problemom širenja delte i omikrona, sve više podeljenom Amerikom i verovatnim porazom od republikanaca na parlamentarnim izborima u novembru i gubitkom kontrole nad Kongresom, čini se da je sreća 79-godišnjem Bajdenu okrenula leđa.

Džozef Bajden, Džo Bajden
foto: Profimedia

Sa većinom od samo jednoga glasa u Senatu i jedva nešto više u Zastupničkom domu, njegov veliki plan potrošnje, nazvan "Build Back Better", mrtvo je slovo na papiru. Jednako kao i zakonski paket o glasačkim pravima koji smatra potrebnim da bi se spasilo američku demokraciju od Trampovih pristalica.

Bajden nije uspeo da s epomiri sa desnicomniti da zadovolji stranačku levicu. I otkriva da je centar danas teško pronaći.

Prosečna podrška u javnosti iznosi mu slabih 42 odsto, podaci su portala fivethirtyeight.com, a bila je 53 odsto. Nedavno ispitivanje Univerziteta Kvinipijak, premda jako iskače od ostalih, pokazalo je da ga podržava samo 33 odsto građana.

Isto je i u inostranstvu.

Premda se stranim čelnicima sviđa da SAD ne vodi Tramp, ponižavajuće povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana razbilo je auru profesionalnosti Bajdenove administracije. Rusija se očito ne zabrinjava zbog SAD-a i gomila snage kod ukrajinske granice.

Sve to dovelo je do gorkog buđenja u odnosu prema danima kada je Bela kuća odisala idealizmom i kada se govorilo da će Bajden biti poput svog heroja Frenklina Ruzvelta koji je vodio Ameriku kroz Veliku depresiju 1930-ih godina.

-Njihov optimizam, u kombinaciji s očekivanjima javnosti da će sve to rešiti, učinio ih je oholim, rekla je Braun.

Manje vike ili borba?

Još uvek je moguć scenario u kome Bajden izlazi kao pobednik: ako se pandemija ne nastavi, privreda stabilizuje, inflacija popusti i Bajdenove demokrate na krilima zadovoljstva uspeju na vreme da preokrenu spomenute zakonodavne poraze i spremni dočekati parlamentarne izbore.

Džozef Bajden, Džo Bajden
foto: Profimedia

Bajdenovi saradnici ističu da su uspeli da proguraju kroz Kongres 1,9 milijarde američkih dolara vredan plan spašavanja odnosno treći krug podsticaja privredi zbog pandemije kako bi se pomoglo provredi i kako bi se sprečila još veća beda. Demokrate su, što treba istaći, dobile i snažnu podršku republikanaca prilikom usvajanja infrastrukturnog plana vrednog 1,2 milijardi američkih dolara.

Sve to sa jako tesnom većinom u Kongresu.

Ove je godine, međutim, verovatniji nastavak unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci te pobeda republikanaca na izborima u novembru kada bi mogli da osvoje jedan ili oba doma parlamenta.

U tom bi slučaju porasli izgledi da se Tramp okuša na predsedničkim izborima 2024. godine.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Dejvid Ignatius, kolumnista Vašington posta, koji se nalazi u srcu mejnstrim establišmenta, savetuje Bajdenu da se vrati svom uobičajenom pristupu koji karakteriše "manje vike i više razboritosti".

Međutim, Bajden sateran uza zid, izgelda kao da je pesimističan.

-Nisam želeo ovu borbu, rekao je u drugom dramatičnom govoru ovog meseca, ovaj put povodom obeležavanja godišnjice napada Trampovih pristalica na Kongres 6. januara.

-Ali neću ni bežati od nje, zaključio je.

Bonus video:

08:29

Aleksa, ako ovo gledaš, vrati se kući, mama mnogo pati što te nema: Jurić u programu uživo UPUTIO PORUKU mladiću za kojim se traga

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.